За година работа

Комисията за конфликт на интереси отчете две влезли в сила решения

Комисията за конфликт на интереси се похвали с две влезли в сила решения за конфликт на интереси за една година от своята работа. През този период в институцията са били получени 300 сигнала, от които са приключени 71, а в 30 от тях е установен конфликт на интереси.

На практика влезли в сила са само тези решения, които не са обжалвани пред съда. Едното е срещу директора на архитектурния резерват "Боженци" Ели Петрова, която е направила покупки за резервата за над 600 000 лв. от фирми на съпруга и на сина си. След скандала тя бе освободена от длъжност.

Другият санкциониран е общински съветник от Ямбол, който е гласувал за собствената си фирма при избиране на изпълнител на обществена поръчка.

Всички останали решения са пред Върховния административен съд, който не се е произнесъл с окончателни присъди. От комисията се надяват първото дело да приключи до 2 месеца.

В комисията в момента има над 200 висящи производства, като най-много са свързани с обществени поръчки, назначения на роднини и толерирането им. Председателят на комисията Филип Златанов разказа, че практиката до момента показвала, че по-фрапантните случаи са в по-малките населени места.

"Има пропуски в закона и дългите съдебни процедури от установяването на конфликта на интереси до влизането в сила на решение, са сред тях. Има проблем със несъвместимостта и събирането на доказателства", коментира председателят на комисията.

Той открои като фрапантни два случая на установен конфликт на интереси, по които обаче няма окончателно съдебно решение. Единият е срещу заместник-кмета по строителството на Монтана Румен Ангелов, който в това си качество е контролирал процедурата по възлагане на обществена поръчка за над 1.7 млн. лева за строителство на православен храм в Монтана, спечелена от фирма на съпругата му. Бившият кмет на Берковица Милчо Доцов пък назначил снаха си Ирина за одитор в общината.

Филип Златанов направи и сравнение между случая в Монтана, където договорът е сключен през 2007 г. преди влизане в сила на закона, но е установен конфликт и в случая с председателя на Софийския градски съд Владимира Янева, при която не бе установен конфликт на интереси.

"В Монтана има договор от 2007-а, но плащанията продължават и след това след влизане в сила на закона. При Владимира Янева няма обществена поръчка, а закупуване на имот през 2002-а", каза Златанов.

Комисията не установи конфликт на интереси в случая с Янева, защото прие, че законът не може да се разпростира върху случаи преди влизането му в сила на 1 януари 2009 година. Председателката на Софийския градски съд бе проверявана след публикацията на Mediapool, че е купила от името на баща си 2 имота от скандалното общинско дружество "Софийски имоти" през 2002 година, а през 2010 година прекратява делото срещу тогавашния шеф на дружеството Тошко Добрев. Решението ѝ е отменено от Софийския апелативен съд.

След избухването на скандала Янева реши да се оттегли от делото.

Споделяне

Още по темата

Още от България