Комисията за намесата на Турция и Русия у нас не успя да се саморазпусне

Валентин Радев. Снимка: БГНЕС

Създадената преди три седмици временна парламентарна комисия, натоварена да проверява има ли намеса на Турция и Русия във вътрешната политика на България, се събра на първо заседание в четвъртък с идея да се саморазпусне. Депутатите обаче затънаха в процедурни спорове дали комисията има правомощия сама да реши това. В крайна сметка бе прието предложението на Камен Костадинов от ДПС да не решават нищо, а само да излязат с доклад за проведения дебат.

Съгласно правилника на Народното събрание (НС) депутати ще трябва да внесат предложение за закриването на комисията и това да бъде решено в пленарна зала.

Предложената от ДПС временна комисия бе създадена на 19 февруари с подкрепата на ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и БДЦ. След остра реакция от Москва, която потърси сметка на българския парламент за приетото решение, и последвали инструкции на премиера Бойко Борисов, ГЕРБ се заеха да закриват комисията.

Това обаче не се оказа лесна задача, както показа и първото ѝ заседание, протекло като водевил.

След кратък спор беше решено комисията да не приема правила за работата си, а директно да премине към предложеното от председателя Валентин Радев (ГЕРБ) проекторешение за предсрочно прекратяване на работата ѝ. Мотивът е, че самото създаване на комисията е отговорило на тревогите в обществото, но националните интереси ще бъдат защитени по-добре, ако тя се саморазпусне. Освен това се посочва, че дейността ѝ е в обхвата на правомощията на парламентарната външна комисия – аргумент, изтъкнат от депутати още преди гласуването на комисията, но подминат от мнозинството.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов обаче определи предложението на ГЕРБ като обидно и показващо, че НС “се разиграва като зоологическа градина“. По думите му факт е, че има сериозна намеса в България от години, каквато не се случва и в “банановите републики“. Според него НС не трябва да се поддава на натиска да бъде командвано дистанционно.

Освен това според Каракачанов предметът на дейността на временната комисия не влиза в обхвата на външната, а на Комисията по вътрешна сигурност. Като компромис ПФ предложиха да се не се посочват конкретни държави, чиято намеса в България да бъде проверявана и вместо Русия и Турция да се посочат “трети страни“.

Светлин Танчев (БДЦ) предложи да се гласува закриването на настоящата комисия и създаването на нова комисия с ново име.

Накрая надделяха аргументите на Камен Костадинов (ДПС) и Филип Попов (БСП), че временната комисия не може да приема никакво проекторешение за саморазпускане, а трябва народни представители да внесат конкретно предложение в НС.

Светослав Белемезов (АБВ) от своя страна коментира, че възложената проверка не е в компетенциите на НС, а в прерогативите на премиера и Министерския съвет и въобще не е било логично създаването на временната комисия.

Този и други аргументи прозвучаха в пленарната зала още преди да се гласува създаването на комисията, която трябваше да работи два месеца. Първата реакция срещу нея дойде от руското външно министерство, което обвини България в цинизъм и неблагодарност към Русия. След това премиерът Бойко Борисов обяви, че “комисията единствено ще влоши отношенията" ни и с Турция, и с Русия“, когато "точно успях да балансирам отношенията и да вървим към подобрение".

В ГЕРБ обсъждаха няколко варианта за изход от ситуацията, но изчакаха срещата на ниво ЕС – Турция, която мина на 7 март. Съображението им беше да не изглежда, че реагират под натиск от Русия, чието външно министерство критикува действията на България и оприличи създаването на комисията на "неомаккартизъм".

Последва остра реакция от страна на българското Министерство на външните работи, чийто говорител заяви, че заявката на Москва само потвърждава опасенията за намеса във вътрешните работи на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България