Русия си позволи да търси сметка на българския парламент

МВнР отхвърли като неуместни обвиненията в "неомакартизъм" и "неблагодарност"

Русия си позволи да търси сметка на българския парламент

Българското външно министерство отхвърли като "неуместен и лош тон" обвиненията на Москва в "цинизъм и "неомакартизъм" заради създаването на парламентарна комисия за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България.

"МВнР смята, че такива публични изяви дори биха могли да се разглеждат като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната временна комисия в Народното събрание", посочва в изявление говорителят на министерството Бетина Жотева.

България трябвало да е задължена на своите руски братя

Преди това Москва за пореден път коментира в нарушение на дипломатическите правила вътрешни решения на България. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, заяви, че създадената комисия е "нелепа" и " проявява на неблагодарност от страна на България към Русия".

"Историята наистина знае примери за своеобразни вмешателства на Русия в България, когато руският войник е бил на територията ѝ с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи братята си от злото, преди това пък да освободи славяните от петвековното иго от същата тази Турция. Русия прекрасно помни тази история. За нас остава недоумението какъв е смисълът за пореден път да се търси прословутата ръка на Москва в държава, чиито поколения са много задължени на своите братя за върнатия и възстановен суверенитет."

По думите на Захарова, цитирана от БНР, възниква опасението, че българското общество, подхранвано от такива хора в парламента, може да започне политика на неомакартизъм.

"Цинизмът на подобни стъпки личи и от това, че тази прословута комисия е създадена в навечерието на 138-ата годишнина от освобождението на България от османско иго и откритата неотдавна в Държавната дума на Руската федерация изложба на гравюри от руско-турската освободителна война", каза още Захарова.

МВнР: Народното събрание взима суверенни решения

"България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взима суверенни решения, основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната", заяви по този повод българското външно министерство.

Изпълнителната власт в Република България не си позволява да коментира по подобен начин решения на руския парламент и не счита за проява на добър тон съответните изявления от страна на изпълнителната власт на друга държава“, посочва Бетина Жотева.

По думите ѝ такива публични изяви дори биха могли да се разглеждат като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната временна комисия в Народното събрание.

"В съвременната сложна международна среда, характеризираща се множество кризи, конфликти и предизвикателства, бихме очаквали от Руската федерация конструктивно отношение и принос за решаването на най-важните международни проблеми, а не неуместен коментар на говорителя на руското Външно министерство за дейността на върховния законодателен орган на Република България“, се посочва в позицията на МВнР.

Временната парламентарна комисия, която ще проучва всички "факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България", бе създадена миналия петък по предложение на ДПС. Решението бе подкрепено от 126 депутати от ДПС, ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и БДЦ. 19 гласуваха "против", а 13 се въздържаха. Комисията ще работи два месеца под ръководството на Валентин Радев от ГЕРБ. Реформаторският блок засега не е предложил свои членове, тъй като нито едно от предложенията му по отношение на проучването, което ще извършва комисията, не бяха приети.

Засега няма официална реакция на Анкара спрямо това решение на НС, но отношенията между България и Турция вече са достатъчно напрегнати покрай вътрешния конфликт в ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят