Конгресмени са се консултирали с психиатър за състоянието на Тръмп

Конгресмени са се консултирали с психиатър за състоянието на Тръмп
Десетина американски конгресмени, повечето от които демократи, са се консултирали през декември с професор по психиатрия от университета в Йейл, за да анализират психическото здраве на президента Доналд Тръмп, съобщават Си Ен Ен и изданието "Политико".
 
Неназован републикански сенатор се е присъединил към тази група, за да слуша и да задава въпроси на професор Банди Лий, която вече публикува книга, озаглавена "Опасният случай на Доналд Тръмп". Творбата е сборник от есета на психиатърката, анализираща психологическото състояние на американския президент.
 
"Конгресмените казаха, че се притесняват от опасността, която представлява президентът, от опасността, която представлява за страната неговата психическа нестабилност", разказва Банди Лий пред Си Ен Ен.
 
Поставянето на диагноза на пациент, без да е имало консултация с него, противоречи на правилата на Американската психиатрична асоциация, която призовава членовете си да се въздържат да дават професионално мнение за психическото състояние, на човек, когото не са оценили лично.
 
Говорителката на Белия дом Сара Сандърс разкритикува "срамните и смешни" думи на Банди Лий.
 
"Ако той (Тръмп) беше негоден за президентската длъжност, той нямаше да е най-вероятно на поста, който заема сега и нямаше да победи най-добрата група кандидати, която Републиканската партия е излъчвала някога", каза Сандърс визирайки първичните избори през 2016 г.
 
В Камарата на представителите на Конгреса 57 конгресмени демократи, тоест 30 процента от групата им, подготвиха проект на закон за създаването на специална парламентарна комисия за "президентската неспособност", за да "установи дали президентът е физически или психически неспособен да изпълнява функциите си".
 
Американската конституция предвижда два начина за замяна на президента. Първата е чрез отстраняване. 
 
Това става чрез вот в Конгреса, включващ повдигане на обвинения срещу президента в Камарата на представителите и гласуване за отстраняването в Сената, което трябва да бъде подкрепено от две трети от сенаторите. 
 
Вторият начин бе въведен с 25-ата конституционна поправка, която позволява на вицепрезидента и на половината от правителството да заявят, че президентът е "неспособен да упражнява правомощията си и да изпълнява задълженията си". 
 
Вицепрезидентът поема тогава президентските функции. В случай на оспорване от страна на президента, Конгресът решава (с две трети от гласовете) дали да потвърди това прехвърляне на властта.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?