Консерватори призовават Мей да се откаже от преговорите с лейбъристите по Брекзит

Тереза Мей

Британската министър-председателка Тереза Мей беше подложена във вторник на натиск от собствената си Консервативна партия да се откаже от опита си да намери компромис по Брекзит с опозиционните лейбъристи, предаде Ройтерс.

Близо 3 години след като Обединеното кралство гласува с 52 процента срещу 48 в полза на излизането от Европейския съюз, сред британските политици все още няма съгласие кога, как или дали трябва да се състои разводът.

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март, но Мей не успя да постигне парламентарно одобрение на сделката си. Затова тя се обърна към Лейбъристката партия, водена от социалиста Джереми Корбин, в опит да си осигури подкрепата ѝ.

Тринадесет от бившите колеги на Мей в кабинета, както и Греъм Брейди - председател на т.нар. Комисия 1922, включваща консервативни законодатели, писаха на Мей с искане да не приема настояването на лейбъристите за митнически съюз с ЕС след Брекзит.

"Така може да загубите вярната членска маса на Консервативната партия, да разцепите партията ни, без вероятно да разполагате с нищо насреща", се казва в писмото. "Подканваме ви да премислите".

"Никой лидер не може да задължава с нещо своя приемник, така че сделката ще е в най-добрия случай временна, а в най-лошия илюзорна", се допълва в писмото, подписано от Гавин Уилямсън, който беше уволнен от поста министър на отбраната по-рано този месец, и от бившия външен министър Борис Джонсън.

Политическият редактор на Би Би Си написа в Туитър, че неназован източник от Даунинг стрийт е казал, че Мей няма да подпише за постоянен митнически съюз.

"Опитваме се да намерим компромис по митническия съюз като временно становище или отправна точка", е казал източникът, цитиран от Лора Кюънсбърг от Би Би Си.

Миналата седмица Корбин каза, че Мей не му е предложила нищо особено по Брекзит и не е променила своите "червени линии".

Главният преговарящ на Мей по Брекзит Оли Робинс трябва да замине за Брюксел за обсъждане на промени в политическата декларация за бъдещите отношения на Обединеното кралство с ЕС.

Би Би Си предаде, че Робинс ще проучи колко бързо могат да бъдат направени промени в политическата декларация, ако правителството и лейбъристите стигнат до споразумение.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?