Конституционният съд на Тайланд отстрани премиера на страната

Конституционният съд на Тайланд отстрани премиера на страната Инглук Шинаватра, съобщи Би Би Си. Причината е, че тя е отстранила незаконно шефа на службата за национална сигурност преди година в полза на свой роднина. Искът бе внесен от група сенатори.

Заседанието, в което съдът призна Шинаватра за виновна, се предаваше пряко по телевизията. Съдът ѝ забрани да се занимава с политическа дейност в продължение на 5 години. Шинаватра твърди, че скандалното кадрово решение не е нейно, а на комисия от министри. Тя допълни, че никога не е вземала решения за собствена изгода.

Очакванията са, че съдебното решение ще предизвика масови демонстрации на нейни привърженици и противници. Привържениците ѝ смятат, че съдът решава предубедено и преднамерено срещу правителството. В политическите си предпочитания селското население и средната класа поддържат Шинаватра, а симпатизантите на краля са в опозиция.

В сряда стана ясно, че министърът на търговията Ниуатхамронг Бунсонгпаисан става изпълняващ длъжността премиер на Тайланд на мястото на Инглук Шинаватра.

"Кабинетът реши, че Ниуатхамронг Бунсонгпаисан ще изпълнява задълженията на мястото на премиера Инглук", заяви на пресконференция правосъдният министър Понгтхеп Тхепканчана.

Тайланд е с временно правителство, откакто Инглук разпусна долната камара на парламента през декември при неуспешен опит да успокои антиправителствените протести. Произведените избори бяха прекъснати и след това – анулирани от Конституционния съд. За 20 юли е планиран нов вот.

На 3 май лидерът на опозицията Абхисит Ветчачива призова властите да отложат с половин година общите избори, които са насрочени за юли. Като се мотивира с необходимостта от намиране на изход от политическата криза в страната, той настоя Шинаватра да подаде оставка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?