Консултант е взел лъвския пай от плащанията за "Белене"

Консултант е взел лъвския пай от плащанията за "Белене"

На този етап консултантите на проекта за АЕЦ “Белене“ са глътнали повече средства, отколкото реалните дейности по демонтажа на старото оборудване на площадката и разчистването на терена за бъдещото строителство. Това сочат данни на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), разпространени в петък.

Към 15 юли 2009 г. са платени общо 90 126 024 евро на “Уорли Парсънс“, която е техническият консултант, на финансовия съветник “Делойт“ и на "БНП-Париба", която трябва да структурира кредитирането на двата реактора.

Не е посочено обаче на кое от трите дружества колко пари са платени. В "Уорли Парсънс" участва и "Риск Инженеринг" на Богомил Манчев, който традиционно печели поръчки и договори в енергетиката и в БСП за него се говори като за "мозъка" на АЕЦ "Белене".

Според източници на Mediapool от МИЕ, между 96 и 99 процента от посочената за консултантите сума е минала през “Уорли Парсънс“. За "БНП – Париба" заплащането е минимално, тъй като основният интерес на банката са лихвите по заема.

За демонтаж и разчистване на площадката на втората атомна централа са отишли 77 847 351 евро. Авансовите плащания за поръчано оборудване с дълъг срок за производство са изразходвани 89 409 322 евро.

Заявленията за изработка са основно към руски компании като “Хидропрес“, които са партньори на избрания изпълнител на проекта и строежа на ядрената централа – руската “Атомстройекспорт“ (АСЕ), дъщерна фирма на "Газпром". На самата АСЕ, която трябва да изработи и техническия проект на АЕЦ “Белене“, са платени 161 148 071 евро от договора, чиято цена е 193 млн. евро.

Други 11 916 148 евро са отишли за погасяване на вноски по главница и лихви на краткосрочния заем за подготовката на проекта, който бе отпуснат от френската "БНП-Париба" през пролетта на 2007 г. Неговата стойност е 250 млн. евро и в края на миналата година от НЕК, която засега управлява проекта, съобщиха, че тези пари почти са изхарчени.

От икономическото ведомство изчисляват, че общо по проекта за ядрената централа са изразходвани 430 446 915 евро, което прави над 860 млн. лв.

Съобщението на МИЕ идва в отговор на отправените от ГЕРБ обвинения, че през АЕЦ “Белене“ са потънали неясно къде 500-600 млн. лв.

Междувременно изпълнението на проекта и извършените разходи по него станаха обект на финансова проверка от страна на “Българския енергиен холдинг“, който е собственик на НЕК. Инспекцията е част от общия вътрешен одит, на който холдингът подлага всички свои дъщерни дружества. Такъв вече приключи в Мини “Марица Изток“ с уволнението на двама от шефовете.

Към момента проектът "Белене" е в застой, тъй като не може да бъде осигурено финансирането му. Предстои да се разбере дали новото правителство на Бойко Борисов ще ангажира държавата със заеми и гаранции, каквато бе политиката на Сергей Станишев, или ще потърси пазарни механизми за реализацията му и ако такива няма, да го замрази, каквато е заявката на икономическите експерти на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?