Консумацията на 50 гр колбаси на ден увеличава риска от рак с 18%

Консумацията на 50 гр колбаси на ден увеличава риска от рак с 18%

Около 50 грама преработено месо на ден под формата на бекон, салам, наденички увеличава рисковете от развитие на рак на дебелото черво с 18%, сочи изследване на Световната здравна организация (СЗО), цитирано от ББС.

Учените поставят преработеното месо в същата рискова категория като плутония и алкохола, които със сигурност причиняват рак.

Това обаче не ги прави еднакво опасни, тъй като експертите посочват, че сандвич с бекон от време на време не може да навреди толкова колкото тютюнопушенето.

Експерти от СЗО обясняват, че рискът от развиване на рак заради консумация на преработено месо е сравнително нисък, но нараства с увеличаването на консумираните продукти.

За опасно се смята дори суровото червено месо, но учените нямат достатъчно убедителни доказателства за това, докато за различните овкусители, оцветители и консерванти, с които се третират колбасите, е установено, че увеличават риска от рак.

Учените смятат, че около 34 000 смъртни случая по света годишно са причинени от богато хранене с преработено месо. За сравнение около 1 милион смъртни случая са предизвикани от тютюнопушене, а 600 хиляди от употреба на алкохол всяка година.

Според учените е достатъчно да се намали, а не са да откаже напълно консумацията на преработени меса. Експертите съветват хората да избягват крайности и напомнят, че червеното месо има важна хранителна стойност, защото съдържа желязо, цинк и витамин В12, които иначе се набавят трудно от суровите зеленчуци.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество