Концесиите на плажовете и ски пистите отиват в Министерството на туризма

Николина Ангелкова. Сн. БГНЕС

Обмисля се възможността от началото на 2016 г. Министерството на туризма да отговаря за концесиите на плажовете и на ски пистите, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в сряда по време на блицконтрол в рамките на заседанието на парламентарната икономическа комисия. По думите ѝ въпросът се обсъждал с Лиляна Павлова, която като регионален министър отговаря на плажните концесии, с екоминистъра Ивелина Василева, чието ведомство държи концесиите за ски пистите, и с вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев.

Ангелкова обясни още пред депутатите, че ведомството ѝ се работи по изясняването на правния статут на националните ни курорти, като целта е да се направи оптимизация в управлението им и да не се създава впечатлението, че това са "хранилки" за едно или друго правителство. Това ще доведе до яснота къде ще отиде туристическият данък, който се събира от общините, за да може да се изразходват целево за туристическа инфраструктура. При обсъждането на този въпрос ще получим отговор за бъдещето на "Слънчев бряг" АД, който от една седмица вече е към Министерството на туризма, обясни министърът на туризма.

Тя припомни идеята си за създаване на Национален фонд "Туристическа инфраструктура и туристически атракции", който да финансира проекти за инфраструктура, пречиствателни станции, указателни табели, за които няма предвидени пари от други източници.

Министърът съобщи още, че вече са проведени разговори с министрите на вътрешните и на външните работи и се търси най-добрият вариант за облекчаването на визовите режими, който да отговаря на националното и европейското законодателство и националната сигурност, а и да може туризмът да ги ползва. Тя каза, че вече е започнало издаването на многократни туристически визи за три месеца за турските граждани. Издаването става за три дни, ако не се касае за лице, за което има нужда от допълнителна информация от службите за сигурност, каза Ангелкова.

Тя обясни, че има само един назначен заместник. Това е Бранимир Ботев, който оцелява в трети кабинет, но сега срещу него има недоволство от страна на туристически организации и самата Ангелкова го призова да подаде оставката си. Ботев е в болнични до 13 януари, каза министърът на туризма.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?