"Кориере дела сера": Гърция се сбогува със спасителните планове, Турция изпадна в криза

Алексис Ципрас и Реджеп Ердоган

Гърция излезе от третия спасителен план, но си остава слаба след осем години на жертви, пише италианският в. "Кориере дела сера". И точно в момента, в който страната може да си позволи една малка усмивка и да каже сбогом на тройката кредитори - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд - нейната съседка Турция се намира в затруднено положение, страхува се всяка сутрин от отварянето на борсите, а лирата ѝ е връхлетяна от буря, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Наистина съдбата на тези две съседни страни е особена. Тройката ще продължи да наблюдава отдалече дали Атина спазва обещаните реформи. Докато Турция, която поиска да стане член на ЕС и която стана необходим партньор на Брюксел по миграционния въпрос, но труден за преглъщане партньор по други въпроси, беляза съдбата си, като влезе в сблъсък със основния си съюзник САЩ на Доналд Тръмп, припомня вестникът.

Изданието отбелязва, че Турция и Гърция са две страни, които не са се обичали. Но когато се разбра, че Атина е манипулирала документите за финансовото състояние на Гърция, които е пращала на Брюксел, и когато това постави началото на криза, опустошила финансите, икономиката и основно обществото на Гърция, принудено да направи невъобразими жертви, първи, който ѝ подаде ръка беше именно Реджеп Ердоган, който по онова време беше премиер. Сега Гърция разбира се няма средствата, за да отвърне на този жест на закъсалата Турция, но е очевидно, че никой там не се радва на проблемите на могъщия съсед.

Гърция излиза от тунела като болник, който е преживял най-драматичната фаза на болестта, но който все още не се е излекувал. Трите спасителни плана на Тройката през 2010 г., 2012 г. и 2015 г. бяха жестоки и болезнени - орязване на пенсиите, на заплатите, безработица, достигаща до унизителните 60 процента сред младите хора, дълбока криза за социалната държава, като се почне от здравеопазването и образованието, а да не говорим и за проблемите дошли от вълната от бежанци.

Едва миналата година Гърция започна да диша отново благодарение на скромен икономически растеж. Това чудо, ако то може да се дефинира така, носи името на премиера Алексис Ципрас, дошъл от редиците на гръцките комунисти, известен със значителния си прагматизъм. Да накараш хората да гласуват на референдум за отхвърляне на меморандума на Тройката и после да приемеш същите тези условия на Тройката, е доказателство не за склонност и лекота да се предаваш пред другите, а за циничен реализъм. Ципрас знаеше, че еврото е образно казано щит за Гърция и с цената на собствената си популярност прие възможно най-горчивия лек за страната. Той много добре знаеше, че ако десноцентристите от Нова демокрация го бяха отстранили, то те щяха да бъдат принудени да приложат същата терапия.

В Турция през това време Ердоган достигна до върховете на властта, печелейки избори след избори, убеждавайки дори противниците си, че пътят, който предлага, е единственият, за да бъде приета страната в ЕС, припомня изданието. Вестникът отбелязва, че ЕС обаче увеличи условията към Турция за членство и посочва, че Ердоган, станал веднъж президент, е допуснал доста големи грешки за държавен глава. Сред тези грешки се посочват споразумението под масата за търговията с петрола с главорезите от Ислямска държава, войната срещу кюрдите, вътрешната репресия, повтарящите се обрати на външнополитическите позиции.

Накрая равносметката е тежка за джобовете на турските граждани. Рухваща лира, инфлация до небесата, бягство на чуждите инвеститори. Катар обеща 15 милиара долара за страната. Но това не стига.

Така че седмицата започва с две страни - Гърция и Турция, толкова близки географски, но в толкова отдалечено положение.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?