Корнелия Нинова: Моделът "КОЙ" смаза БСП

Социалистите щели да свалят кабинета след президентските избори

Корнелия Нинова: Моделът "КОЙ" смаза БСП

Моделът "КОЙ“ смаза БСП. Това призна във вторник пред бТВ новоизбраният лидер на левицата Корнелия Нинова. Тя обяви край на задкулисието, в което е участвала партията и призна, че също е гласувала за Делян Пеевски за председател на ДАНС.

“Тогава председателят каза, че или го избираме, или правителството пада. По-късно го отчетохме като грешка. Много ме е яд, защото свършихме много работа в социалната сфера“, отчете Нинова и се казани, че от този момент “БСП тръгва нагоре“.

Тя каза още, че социалистите няма да се “разбират“ с Бойко Борисов, а напротив – партията ставала твърда опозиция. “Правим алтернатива на управлението, сваляме правителството и отиваме на нови избори. Това ще се случи след президентските избори“, прогнозира тя.

Нинова обясни също, че не възнамерява да разделя партията.  “Вчера бях на "Позитано", срещнах се с Михаил Миков, разбрахме се и започнахме работа. Първото, което си казахме, беше да потърсим обединение и да работим заедно, за да вървим напред“, заяви тя.

“Това не беше персонално обединение срещу Миков, а желание за промяна в БСП“, каза още Нинова за ситуацията в левицата. “Оттук нататък гледаме само напред, няма да даваме оценки. Костадин Паскалев ще бъде от екипа ми“, потвърди тя. “Каквото беше-беше до конгреса. Чухме всички гадости на света, сега започваме да работим. Вътрешнопартийните борби отслабват партията. Ние сме хора, които искаме да решим проблемите“, посочи социалистката.

На въпрос каква ще е промяната в партията, Нинова каза: “Първата част са партийните промени, а втората - държавните дела. Следващата седмица ще изберем новото ръководство на партията, ще се разделим на лъчове и ще се срещна с ръководствата на всички структури в страната. Освен това важните решения първо ще се обсъждат между нас, а след това ще бъдат оповестявани. Колективното начало в БСП ще се върне.

По повод обвиненията, че е била директор на предприятие по времето на Иван Костов, Корнелия Нинова заяви: “Аз не съм членувала в друга партия.  Партия се избира един път в живота“.

Нинова оглави и парламентарната група на БСП

По-късно Нинова  единодушно бе избрана и за председател на парламентарната група, съобщи партийният пресцентър.

Във вторник тя приела оставките на досегашните зам.-председатели на групата Атанас Мерджанов и Чавдар Георгиев, близки до бившия лидер Михаил Миков, и ще поеме техните функции - законодателна дейност и връзки с другите групи в Народното събрание.

Вчера Нинова съобщи, че е предложила на предшественика си Михаил Миков да бъде зам.-председател на парламентарната група, но той отказал.

Жельо Бойчев става говорител на парламентарната група. Депутатът от Пловдив и близък до Георги Гергов - Георги Търновалийски, ще отговаря като зам.-председател на групата за финансите, а Филип Попов, близък на бившия председател Михаил Миков, ще бъде секретар на групата. Румен Гечев ще бъде зам.-председател, отговарящ за парламентарния контрол.

Ангел Найденов и Кристиан Вигенин запазват досегашните си постове съответно на зам.-председател и секретар.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?