В ДПС нямали проблем с Пеевски, а той сам решавал какво да прави

Кметът на Кърджали ще бъде заместник на Мустафа Карадайъ в партията

Мустафа Карадайъ, Янко Янков, Филиз Хюсменова дадоха пресконференция след заседанието на Централния съвет на ДПС. Сн. БГНЕС

В ДПС нямаме проблем с Делян Пеевски, а той сам решава какво да прави. Така новизбраният председател на движението Мустафа Карадайъ отговори на въпрос вярно ли е, че партията е отлъчила най-известния си депутат.

"Господин Пеевски сам заяви какво прави", добави още Карадайъ по повод периодичните информации, че депутатът продава дялове във фирмите си.

Пеевски не е посещавал официалното му работно място – Народното събрание от три месеца, не присъства и на Деветата конференция на ДПС, на която бе избран и председател на партията. От думите на Карадайъ не се разбра дали депутатът е в България или не.

Оскъдните си коментари по темата новият председател на движението направи след първото заседание на Централния съвет (широкото партийно ръководство), на което бяха избрани негови заместници във формацията.

Централният съвет избра петима заместник-председатели на партията. Имената бяха обявени в профила на пресцентъра на движението във Фейсбук.

Новият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ запазва досегашните зам.- председатели - Алиосман Имамов и евродепутата Филиз Хюсменова. Новите три попълнения са кметът на Кърджали Хасан Азис и депутатите Ахмед Ахмедов и Янко Янков.

Кърджалийският кмет е символно "назначение" заради напрежението, което възникна в района (избирателен на Лютви Местан) след "уволнението" на предходния шеф на ДПС.

От досегашните зам.-председатели отпада Рушен Риза, който като отговорник по организационните въпроси в ДПС беше избран във временното ръководство на партията след изгонването на Лютви Местан.

Засега не е известно кои влизат в централното оперативно бюро.

За избора на Корнелия Нинова за председател на БСП Кардайъ коментира, че всяка партия има вътрешен партиен живот и на база своите ценности и вътрешни правила извървява своя път. "Всички отговорни партии в страната би трябвало да си комуникираме в степен, че да има нормалност в политиката в България, което в момента не се наблюдава. От тази гледна точка ще контактуваме с всички системни партии в страната, включително и БСП, за възстановяването на нормалността в политиката в страната на база общовалидни правила за правена на политика", обясни той.

Според Кардайъ би било редно да има диалог между системните партии и ясно разграничение между власт и опозиция. Властта да си носи отговорността за стабилността на страната, сигурността, поминъка, икономическото развитие, инвестициите, заяви той и подчерта, че това са приоритетите на ДПС и те ще следват тяхната политика. С всяка една от системните партии бихме могли да говорим, независимо дали сме на власт или в опозиция, каза още той.

Новият председател на движението коментира и извинението на бившия лидер на БСП Сергей Станишев за избора на Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност". Кардайъ смята, че Станишев "явно чувства необходимост да сподели неща, които е правил в политиката". И ние се информираме заедно с вас за тези му усещания, добави той.

За правителството на Пламен Орешарски ние сме дали нашата оценка, присъстващите тук не сме участвали в договорки за свалянето му, коментира още Карадайъ по повод казаното от Станишев, че кабинетът "Орешарски" паднал, защото бившият лидер на ДПС Лютви Местан се договорил с ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България