Станишев обяви Пеевски за най-голямата си грешка

Снимка: БГНЕС

"Аз съм сигурен, че много хора искрено излязоха да протестират през лятото на 2013 г., защото се почувстваха предадени. Към тези хора изпитвам уважение и на тях дължа извинение. Най-голямата ми политическа грешка бе, че тогава, през 2013 г., допуснах по този начин да провокираме хората, че не успях да убедя политическия ни партньор ДПС, който искаше да има позиция в сферата на сигурността след два атентата срещу политическия им лидер Ахмед Доган, да преосмисли исканията си и че подобно решение - избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, ще взриви обществените нагласи, кабинета и всичко, за което сме се борили."

Това заявява лидерът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев в интервю за списание "Биограф" по повод 50-годишния му юбилей.

Докато бе лидер на партията мандатоносител на кабинета "Орешарски", Станишев бе човекът, който най-ревностно защитаваше номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС. На 18 юни 2014 г. той дори коментира, че според него Пеевски е преживял "силен личностен катарзис". Така бившият лидер на БСП обоснова тогава доверието си в депутата от ДПС, независимо че медиите, контролирани от Пеевски и свързаната с него Корпоративна търговска банка, най-безцеремонно го мачкаха три години и половина, докато възхваляваха управлението на ГЕРБ, въпреки че възходът на бизнес империята започна именно при кабинета "Станишев" (2005-2009 г.).

Към днешна дата, когато Пеевски реши да се оттегли от официалния си бизнес в България, а премиерът Борисов дори обяви, че той напуска страната, Станишев признава издигането му за най-голямата си грешка, но се връща към старата си теза за платените протести.

"Но всички знаем много добре, че тези граждански протести доста бързо бяха "обяздени" политически, че бяха тежко финансирани от ГЕРБ и от други субекти, за да се постигнат съвсем други цели. Именно затова и много хора продължиха да ни подкрепят срещу перспективата да се върне на власт ГЕРБ", заявява той.

"Днес се питам къде са "умните" и "красивите", когато правителството взе 16 милиарда дълг? Защо не протестират, не обграждат парламента", продължава Станишев.

В интервюто шефът на ПЕС обвинява ДПС и неговият бивш лидер Лютви Местан за падането на кабинета "Орешарски". Според него правителството с мандат на БСП не е свалено от протестите: "Моето убеждение е, че правителството не падна заради протестите. Протестите бяха преодолени. Те замряха, кабинетът започна да работи все по-ефективно и започна да дава резултати, при това в една безумно изкривена обществена среда на омраза."

Бившият лидер на социалистите за първи път споделя, че Лютви Местан е свалил кабинета на Пламен Орешарски, защото се бил договорил с ГЕРБ: "То падна, защото нашият партньор Лютви Местан, както той вече самият официално заяви, имаше друга визия за присъствието на ДПС в политиката. Тази визия беше, че ДПС трябва да влезе във властта през дясното. Той очевидно се бе договорил зад гърба ни, задкулисно, с ГЕРБ и не бе случайно прословутото кафе в Кърджали. Планът беше - пада кабинетът на Орешарски, предсрочни избори и те с ГЕРБ правят правителство. Но тази сметка се оказа крива. ДПС плати много тежка цена за тази грешка и заблуда на г-н Местан и на неговите конструкции."

Самият Лютви Местан, след като бе изгонен от ДПС през декември, впоследствие посочи като една от заслугите си начело на партията това, че е сложил край на управлението на Орешарски.

Споделяне

Още по темата

Още от България