Коронавирус в България: задава се опасен Великден

сн.: БГНЕС, архив

Слава Богу, на Великден и Цветница вярващите няма да се тъпчат едновременно в църквите. Това обеща Синодът, след като един вицепремиер и генералът, оглавяващ борбата ссрещу епидемията, отидоха да му се помолят да отстъпи. После определиха обещанието като "добър компромис" и изразиха "огромна благодарност" на митрополитите ("свети хора, но и с огромна интелектуална енергия").

На църква

Не искам да накърня ничии чувства, но да видим все пак що за компромис е това. Хората ще се събират не вътре, а вън, на открито, пред и около храмовете, където ще бъдат изнесени празничните служби. През това време МВР ще следи да спазват дистанция помежду си, както и за "маските и дезинфекцията". После, все пак, всеки ще може да влезе в църквата "да си запали свещичка", като свещениците ще следят да няма струпване и "ще призовават миряните да бъдат по-сдържани".

На разходка

Сега за сравнение си представете някои други мерки на "социалното дистанциране". В последните дни десетки бяха глобени (по 5000 лева) за това, че се разхождат докато "целият свят гори". При това, от парковете и градинките забраната бе разширена и по улиците. Скоро за всяко излизане от вкъщи може да искат декларация или ес ем ес.

Опазил ме Господ, по никакъв начин не казвам, че разпорежданията могат да се нарушават. Напротив - и аз виждам шляещи се и черпещи се на открито групички, които трябва да бъдат разпръсквани и понякога санкционирани.

Кое е по-опасно

Но се питам: с какво "разходките" по един-двама (или по трима-четирима, ако са семейство и живеят заедно), на голяма дистанция, без никой да се бута в никого, са по-опасни от перспективата хиляди да се съберат на куп около църквите и после да влязат вътре? Самото им придвижване до там ще е равносилно на десетки хиляди (само за София) единични "разходки". После полицаите с ролетка ли ще мерят дистанцията? Пък и каква може да е тази дистанция, когато примерно 1000 души се съберат в градинката пред "Свети Георги"? А каква ще е там концентрацията на опасните аерозоли в сравнение с, да кажем, Южния парк?

С две думи: ако поединичните разходки са "страшни", задаващата се празнична перспектива би трябвало да е неизмеримо по-страшна.

Църквата не иска, държавата не може

Тъй че "добрият компромис" всъщност хич не е добър. Защото е почти едностранен. При това не е за сметка на постигналите го или на техните властнически пълномощия, а за сметка на създадените от тях правила и на здравето на всички - и вярващи, и невярващи.

Вярно, периодично ще има дезинфекция и забърсване на иконите, а свещениците ще дават светото причастие "само на тези, които са се изповядали при тях и ги познават". Но иначе църквите си остават отворени, както досега.

На срещата в Синода била изяснена "ситуацията по света и у нас към днешна дата". По света Ватикана нареди Великденските церемонии да са без богомолци, а гръцката държава обяви: "Няма да празнуваме Великден по села и църкви, ще стоим по домовете си".

У нас не може да се разчита нито на църквата, нито на държавата.


Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Какво очаквате да свърши служебното правителство?