Вечерният час в Старозагорско все пак ще важи на Великден

Вечерният час в Старозагорско все пак ще важи на Великден

Вечерният час в област Стара Загора, въведен като мярка срещу коронавируса, няма да важи на Великден. Това съобщи областният управител Гергана Микова, цитирана от бТВ в понеделник преди обед. Няколко часа по-късно Микова каза, че забраната ще е в сила и на празника.

Именно по Великден се очаква да е пикът на епидемията от коронавирус в страната. Въпреки това църквите остават отворени за предстоящите празници. Единственото ограничение е, че службите ще се провеждат на открито и ще се следи хората да спазват дистанция. Въпреки това висши духовници, а и политици призовават хората да се помолят и да запалят свещ вкъщи вместо в храмовете.

Излизането навън в Старозагорско е забранено за времето от 21 до 5 часа. Изключение се прави само за хората, които отиват или се връщат от работа. Целта на мярката, която се прилага само на места в страната по решение на областните или общински власти, е да се ограничи събирането на много хора вечер.

До момента 389 граждани от областта са санкционирани за нарушаване на заповедите на здравния министър и на местната власт свързани с мерките срещу разпространението на коронавируса. Съставени са 130 акта и 268 фиша, съобщи комисар Илиян Илиев, началник на сектор "Охранителна полиция" в ОД на МВР – Стара Загора, цитиран от БНР.

Най-много са нарушенията на вечерния час, въведен от 1 април. Глобата в момента е 5000 лв.

Има санкционирани за нарушаване на забраната за събиране на повече от две лица на открито, за посещаване на паркове, както и на неспазване на дистанция в търговските обекти. Наложени са глоби и на клиенти под 60 години, пазарували от 8.30 до 10.30 часа, както и на управителите на магазини, в които е допуснато нарушението.

Има вече глоби и по заповедта на кмета на Стара Загора Живко Тодоров за ограничаване на разходките на кучета и за придвижване на повече от две лица по улиците, като те се налагат с фиш и са в размер от 20 до 50 лева.

Продължават опитите на граждани да заобиколят КПП в областния град по черни пътища, за което по Закона за движение по пътищата вече са санкционирани няколко лица, съобщи още комисар Илиев. Полицията и общината извършват постоянно проверки на необозначени отбивки около жп линията, кварталите "Кольо Ганчев" и "Зора", и село Богомилово. На около 10 такива места вече са изкопани ровове и са поставени заграждения, за да се осуети преминаването.

Споделяне

Още по темата

Още от България