Църквите остават отворени за Великден въпреки прогнозите за пик на коронавируса

Нямало да се раздават върби на Цветница, за да няма упреци

Въпреки прогнозите на Националния оперативен щаб, че пикът на коронавируса у нас ще е около Великден църквите остават отворени.

През последните дни имаше сериозни критики, че при предстоящите богослужения и струпването на хора може да се стигне до разпространение на коронавируса и трябва да се вземат по-сериозни мерки от първоначално предвидените. В някои страни бе взето решение за значително затягане на режима около празниците. Гръцкото правителство вече реши литургиите за Великден да се проведат при закрити врати и да се излъчват онлайн в социалните мрежи.  Толкова драстични ограничения обаче у нас няма да има. Това стана ясно след среща на Борисов с патриарха, на която трябваше да се обсъдят мерките за празниците. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че знае за затварянето на църквите в други държави, но "ще си понеса упреците и наказанието, ако не сме били прави с владиците и с патриарха“. Все пак ще има допълнителни ограничения – пред църквите няма да се раздават върбови клонки. 

"Божието наказание със сигурност ще дойде към всеки, който не е вярващ. Ние сме създали цялата организация с всички мерки. И няма да има по-голямо струпване, отколкото на улицата. Вие искате да затворим портите и да изгоним поповете. Но, има много хора, за които този празник е всичко, и за тях е жизненоважно да са в църквата. Затова не мога да го направя. От Османско робство ни е спасила Църквата. С дисциплина можем всичко. От нас зависи. Но не мога с полиция и палки да затворя църквите", каза премиерът след среща със Светия синод. 

Така бе решено, че църквите няма да бъдат затворени въпреки, че миналата седмица самият премиер обяви, че "може би след две седмици (бел.ред. – именно по Великден) ще сме в ада". В четвъртък премиерът каза, че пикът се очаква "до 10 - 15 дни" и все пак призова за великденските празници църквата да посетят само хората, които наистина усещат нужда да направят това. "Да идат тези, за които нуждата да отидат, е по-голяма от страха от коронавирус, за да не убием духа на хората", каза Борисов и призна, че самият той тази година няма да иде на богослужението.

"И от Гьоте има какво да се поучиш, но и от Библията има"

"Нашата православна религия, ако я четете, тя е изключително мъдра, за всяко нещо има рецепта, има тълкувание, за всяко нещо можеш да се поучи. Стига да я четеш... и от Гьоте има какво да се поучиш, но и от Библията има. А най-отпред пише "Без Господа нищо не може да направите". Е, как да затворя църквата, да не можеш да се помолиш на тоя, без който нищо не можеш да наравиш", аргументира решението още Борисов.

Ловчанксият митрополит Гавриил, който също присъстваше на пресконференцията сред срещата с патриарха, пък реагира остро на въпрос на репортерка дали все пак човешкият живот не е по-важен. "Ако бяхте църковен и вярващ човек, нямаше да искате да затворим църквите", каза той. На отговор на журналистката, че е вярваща, той се сопна: "Не сте". Малко по-късно митрополитът се извини за острата си реакция. 

"Не вярвам, че в храма може да се предаде заразата"

Митрополит Гавриил каза още, че не вярва, че в храма може да се предаде зараза, но църквата правела "всичко, за да не бъде упрекната". Каза още, че България е една от страните с най-малко заболели, заслугата за това е на "тези, които ръководят България и тяхната вяра в Бога" и на няколко пъти повтори, че не иска те и премиерът също да бъдат упреквани, че не взимат достатъчно мерки.

Той заяви, че в църквите се спазват всички противоепидемични мерки - иконите се дезинфекцират и по празниците в божиите домове. Щяла да бъде създадена организация така, че да не е възможно хората да се заразят. 

"Нашите свещеници и владици вътре в храмовете се стараят и имам уверението на всички от тях, че особено по празниците всички карантинни мерки ще бъдат взимани лично от владиците и поповете, които ще призовават за дистанция и маски. Колегите от МВР максимално тактично и внимателно отвън ще има създадат организация да се спазва дистанция, за да можем да почетем най-великия празник. Правителството, Синодът и обществото в този случай трябва да са много дисциплинирани", допълни Борисов.

Няма да се раздава върба на Цветница

Все пак Борисов и Светия синод са се разбрали тази година пред църквите да не се раздава върба на Цветница, а причината за това е разпространението на коронавируса.
Освен това тази година ще се мине и без пренасянето на Благодатния огън от Йерусалим в България на Велика събота. Обикновено това се прави от църковно-държавна делегация, която пътува с правителствения самолет. Тази година посещението няма да се прави, а ще бъде използван огън от миналата година. 

"Полетът до Тел Авив и обратно за Благодатния огън няма да се осъществи, а предвидените за него средства ще бъдат пренасочени за борба с Cocid-19“, каза митрополит Гавриил. 

Преди седмица вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски също посетиха Светия Синод, за да искат по-строги мерки, но не постигнаха желания резултат.

Тогава от Българската православна църква обявиха, че ще отслужат празничните богослужения по обичайния начин и ще дават причастие. Eдинствената отстъпка беше богослуженията за Великден да са пред храмовете, за да може да се спазва дистанция между хората. 

Митрополит Гавриил каза, че опасността от вируса не налага промяна в богослужебния живот на църквата. Добави, че нямало случай на разнасяне на заразата при причастие, въпреки че се прави от общи съдове.Каза още, че по принцип на Великден се струпвали повече хора около 24 часа, а при започването на литургиите броят им бил малък. За това служенията щели да започнат вътре в храмовете, малко по-късно да продължат навън, както всяка година, и после отново свещениците да се върнат в църквите, а с тях това да направят и най-ревностните миряни, които оставали на цялата служба. Това били и хората, които наистина били вярващи и не можели без богослуженията. Той добави, че и без това не се очаквало струпване на хора, тъй като и в момента малко хора посещавали храмовете.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?