Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Коронавирусът в Европа: Епидемията в Испания и Италия продължава бавно да отстъпва (обновена)

Великобритания отбеляза най-смъртоносния ден от началото на пандемията

0 коментара

Очерталата с в последните дни тенденция на бавно затихване на епидемията от новия коронавирус в Испания и Италия се потвърждава и от данните в петък.

Шестстотин и пет души са починалите през последните 24 часа в Испания. Това е най-малкият брой смъртни случаи за едно денонощие в страната от 24 март насам. Вчера починалите бяха 683-ма.

Министерството на здравеопазването съобщи, че броят на починалите се е увеличил от 15 283 до 15 843. Испания вече е трета в света в мрачната статистика, след като Съединените щати я изпревариха вчера по смъртни случаи. Италия остава на първо място.

Същевременно броят на заразените в Испания е нараснал с над 4500 през последното денонощие. Този брой е чувствително по-нисък от сряда и четвъртък, когато новопотвърдените случаи на заразата бяха по около 6000.

Така досега е потвърдено, че от коронавируса в Испания са се заразили 157 022 души. По този показател страната е втора в света след САЩ.

55 668 болни в Испания вече са оздравели.

За първи път от началото на епидемията във Франция последните 24 часа новоприетите в реанимация пациенти са по-малко от излезлите. Сега тези пациенти са 7086, или 82 по-малко от предишния ден.

Този показател, който се следи отблизо от професионалистите, защото показва какъв е натискът върху здравната система, позволява да се допусне, че епидемията постепенно се забавя, каза генералният директор на здравеопазването Жером Саломон.

Той обаче отбеляза, че ако настъпва плато в епидемията, то е много високо и трябва да продължат усилията по самоизолация и социално дистанциране на французите.

Във Франция от новия коронавирус до момента са починали 12 210 души, в това число 8044 в болници и 4166 в старчески домове, съобщи Саломон.

Новите починали в болници са 412 души за последния ден. За старческите домове това число е 929 души, но това преброяване е започнало чак в края на март и не е могло да бъде актуализирано в сряда заради технически проблем.

Смъртните случаи от Covid-19 в Италия се увеличиха днес с 570 - спад в сравнение с починалите в четвъртък 610 души. Броят на новите заразени с коронавируса също бележи известен спад - 3951 спрямо 4204 вчера.

Тези данни свидетелстват за това, което експертите наричат плато на новозаразените и починалите - броят им не се увеличава спрямо предните дни, но все още не спада.

Според италианската служба за гражданска защита от 21 февруари досега от заболяването, причинено от коронавируса, в страната са починали 18 849 души - най-много в света. Официално потвърдените случаи на зараза са 147 577, което нарежда Италия след САЩ и Испания.

По днешни данни в интензивни отделения в италиански болници се намират 3497 души, докато вчера те са били 3605, което е седми пореден ден на спад. Сред заразените 30 455 са се възстановили, а вчера броят им е бил 28 470.

Броят на заразените с новия коронавирус в Германия е нараснал с 4155 за денонощие и вече е 112 348 души. През последните дни броят на новозаразените в Германия се движи около 4000.

В страната са починали 2292 души от коронавируса, в това число 221 за последния ден.

Епицентър на епидемията на коронавируса в Германия са провинциите Бавария, Северен Рейн-Вестфалия и Баден-Вюртемберг.

Смъртните случаи, причинени от коронавируса във Великобритания, станаха с 980 повече за денонощие, което е нов рекорд. С това починалите в страната са вече 8958, съобщи министърът на здравеопазването Мат Хенкок.

Министърът за пореден път призова сънародниците си да спазват карантината и да си стоят у дома въпреки хубавото време, което се очаква утре и вдругиден, когато се празнува Великден.

Той каза, че премиерът Борис Джонсън, който се възстановява в лондонска болница, е започнал да прави кратки разходки, след като вчера излезе от интензивното отделение и бе прехвърлен в болнична стая.

Министър-председателят прави по няколко стъпки, които редува с периоди на почивка в рамките на грижите, който получава, за да се възстанови, каза негов говорител.

Премиерът продължава да е с висок дух, каза по-рано говорителят. Той уточни, че Джонсън е в началната фаза на оздравяването си и връщането му начело на правителството ще зависи от становището на лекуващия го екип.

Петдесет и пет годишният британски лидер прекара три нощи в интензивно отделение в лондонска болница, след като симптомите на болестта се влошиха. Снощи той бе преместен от интензивното отделение в болнична стая.

Неговият баща Станли Джонсън каза пред Би Би Си, че на премиера му е нужна почивка.

"Необходимо е време", заяви той и допълни, че не може да си представи как Джонсън ще излезе от болницата и ще отиде "директно на Даунинг стрийт да поеме юздите без известен период на приспособяване".

Специалистът по интензивни грижи Дънкан Иънг каза, че е почти невъзможно да се каже колко време ще отнеме на Джонсън да се възстанови напълно. "Той беше много болен и ще отнеме време", заяви Иънг.

В Австрия, която реагира рано, а следващата седмица се готви за  разхлаби някои от ограниченията, епидемията остана в рамките на капацитета на здравната система и хоспитализациите се стабилизираха, като процентът на дневното увеличение на инфекциите се измерва в малки едноцифрени числа. Досега смъртните случаи в страната са 319.

В петък бе обявено, че под 1% от населението на Австрия е заразено с коронавируса. Това е установило изследване, базирано на тестуване на представителна извадка от над 1500 души.

Първото подобно изследване в континентална Европа, осъществено от социологическата агенция SORA, известна с предизборните си прогнози, цели да даде по-ясна картина на общия брой на инфекциите.

Сегашната политика на Австрия е да се тестуват хората със симптоми, особено ако са били в известно огнище на заразата или в близък контакт с инфектирано лице. Това означава, че много заразени - като тези без симптоми или тези без известен контакт с рискова зона, остават неоткрити.

"Въз основа на това изследване смятаме, че 0,33 на сто от населението на Австрия е било остро инфектирано в началото на април", каза съоснователят на SORA Кристоф Хофингер. Предвид статистическата грешка, има 95 процента вероятност точният дял да е между 0,12 и 0,76 на сто.

Канцлерът Себастиан Курц, чието правителство е поръчало проучването и се запознало с резултатите преди няколко дни, заяви по-рано тази седмица, че нивото на инфекциите е около 1%. Той каза, че не одобрява идеята за т.нар. "стаден", или групов имунитет, която изисква масово заразяване, като приложим вариант за политика.

Досега страната е докладвал за 13 337 потвърдени случаи, приблизително 7000 от които са още активни, тоест, нито са се възстановили, нито са починали. Според изследването текущият брой на инфекциите е над четири пъти по-голям - около 28 000 души. То също така изключва хоспитализираните - сега около 1000 души.

Изследването, осъществено между 1 и 6 април, при което са тестувани 1554 души, не е включвало тестове за антитела, които биха показали дали даден сегашен вирусоносител е бил заразен по-рано и следователно вероятно имунизиран. Бъдещите проучвания трябва да включват тестове за антитела, предупреди правителството. Тези изследвания ще позволят информирана политика, докато Австрия се готви да отвори магазините отново следващата седмица.

"Трябва да наблюдаваме дали има втора вълна и дали броят на инфектираните започва отново да нараства. Все още сме в много, много деликатна ситуаця. Това изследавне също го показва. Коронаиврусът е в нашето общество", заяви министърът на образованието Хайнц Фасман, чието ведомство отговаря за научните изследвания.

Чешката република планира система за бързо откриване и изолиране на контактите на хора, заразени с коронавируса, която да им позволи да отменят тоталната карантина.

През последните пет дни средното дневно увеличение на новите случаи беше 224, по-малко в сравнение с предишните 5 дни, въпреки че се тестуват повече хора, като общият брой на инфекциите е 5335 при население от 10,7 милиона. Смъртните случаи към 9 април са 104.

Забавянето на новите инфекции дава възможност да се приложи система за проследяване, вдъхновена от южнокорейския модел.

"Наличните данни в момента показват, че епидемията е стабилизирана, нарастването ѝ е дори е малко по-бавно, отколкото първоначално очаквахме", казва Роман Примула, който отговаря за чешките мерки за борба с епидемията. "Пълната карантина постепенно ще бъде заменена от "таргетни" мерки, прицелени в отделни хора". По думите му той сега очаква около 10 000 случая до края на месеца, по-малко от предишните прогнози за 15 000.

Целта на плана, наречен "умна карантина", е да се идентифицират най-рисковите контакти на хората, които са дали положителна проба за вируса, например лицата, които са им най-близки или са прекарали най-много време с тях, така че те бързо да се изолират, за да не се допусне да предадат инфекцията по-наттък.

Предвид факта, че според правителството един инфектиран заразява 0,4 други на ден, целта е контактните лица в срок до 3 дни да бъдат поставени под карантина, за да не се допусне експоненциално нарастване на броя на заразените. "Искаме този период да продължава максимум три дни - тестуване, получаване на резултат от тестовете и откриване на контактните лица", каза Примула.

"Не е жизненоважно контактните лица да бъдат тестувани в рамките на три дни, а да бъдат поставени под домашна карантина и чак по-късно да бъдат тестувани, тъй като тестуване в първия ден може да крие риск, че тестът би могъл да е (фалшиво) отрицателен", поясни той.

Очаква се новата чешка стратегия постепенно да бъде приложена следващата седмица, след като бъде изпробвана в една от 14-те области на страната.  Правителството настоява, че в зависимост от по-широките резултати ще процедира предпазливо с вдигането на ограниченията.

За да задейства планът, армията създава 33 тестуващи екипа и осигурява персонал, който да помага за проследяването на потенциално инфектирани хора. Екипите ще бъдат подпомагани от студенти по медицина в колцентровете, локационни данни от мобилните оператори и данни за транзакции от банкови карти. Ако хората са съгласни, всички данни ще бъдат използвани за установяване на контактите, изложени на риск. Данните ще се изтриват след шест часа. Мобилно приложение, базирано на технологията "блутут", което хората ще бъдат насърчавани да качват на смартфоните си, също ще помогне за определяне кои мобилни номера са се намирали в близост до идентифицираните пациенти.

Преждевременно отменяне на мерките за борба с новия коронавирус може да доведе до повторна поява на пандемията, предупреди ръководителят на Световната здравна организация (СЗО).

"Зная, че някои страни подготвят вече прехода за излизане от ограниченията на карантината. Както всички, СЗО би желала да види тези ограничения отменени. Но прекалено бързото им премахване може да доведе до смъртоносна повторна поява", каза Тедрос Аданом Гебрейесус.

СЗО съветва страните да изработят стратегия за поетапно и сигурно отменяне на мерките. Няколко условия трябва да бъдат изпълнени: да се контролира предаването на вируса, да се гарантира капацитета на общественото здравеопазване, да се предприемат превантивни мерки на работното място, в училищата и на други места, където се събират много хора, както и да се контролира рискът от внасяне на болестта от чужбина.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.