Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

СЗО: Ситуацията в Европа е още много тревожна, рано е за отслабване на мерките (обновена към 23 ч.)

Нови окуражаващи данни от Италия, напрежението в болниците в Испания започва да спада

4 коментара
Анестезиологът Моника Гарсия прави знака на победата в болница в Мадрид

Европейският клон на Световната здравна организация заяви днес, че въпреки "положителните признаци", които се наблюдават в някои държави в региона, е твърде рано да бъдат намалявани мерките за овладяване на разпространението на новия коронавирус.

Предупреждението съвпада с очерталата се, макар и плаха, тенденция на затихване на епидемията в Италия и стабилизирането ѝ в Испания. Същевременно продължават предимно тревожните новини от Франция и Великобритания. На този фон редица по-малки страни заявяват, че се подготвят или обмислят разхлабване на ограничителните мерки.

Повече от 60 000 души са починали от новия коронавирус в Европа, предаде Франс пресв сряда  вечер, като цитира компилирани от нея данни от официални източници. На континента се пада дял от над 70 процента от смъртните случаи по света от причиняваното от вируса заболяване Covid-19.

В Европа досега са починали 60 325 души при общо 762 625 заразени. Това я прави най-тежко засегнатия от пандемията континент.

"Все още остава дълга отсечка от маратона“

"Не е моментът за отслабване на мерките. Време е да удвоим и да утроим за пореден път нашите колективни усилия за отстраняване на вируса с подкрепата на цялото общество", заяви регионалният директор на СЗО Ханс Клуге на пресконференция, излъчена онлайн от Копенхаген.

Клуге определи ситуацията в Европа като все още "много тревожна". Той призова правителствата да обмислят "много внимателно", преди да отслабят мерките за контрол на заразата.

"Драматично увеличение на случаите от другата страна на Атлантика повлиява на възприемането на оставащата много тревожна картина в Европа", посочи д-р Клуге и добави, че все още остава дълга отсечка от маратона.

СЗО призова "всички държави" да положат по-големи усилия в три области: защитата на медицинския персонал, предпазване на здрави хора от съмнителни и вероятни случаи и общуване с населението.

Световната организация насърчава правителствата и властите да поддържат структурите за контрол и да комуникират постоянно, така че всички да се съобразяват с настоящите и възможни бъдещи мерки".

Д-р Клуге изтъкна, че някои от най-засегнатите държави като Испания и Италия, "започват да наблюдават признаци за намаляване на темповете на увеличение на новите случаи". Въпреки това, "седем от десет от най-засегнатите държави в света са в Европа", подчерта регионалният директор на СЗО.

Би било опасно да си мислим, че сме стигнали до края, предупреди д-р Клуге.

В началото на седмицата Австрия, Норвегия и Дания обявиха за постепенно намаляване на ограниченията от средата на април.

След завръщане от Испания д-р Брус Ейлуърд, висш съветник на генералния директор на СЗО, каза на пресконференцията, че е твърде рано да се говори за оптимизъм, но разпространението на заразата в тази страна "определено намалява".

Европейската комисия реши днес да отложи за близкото бъдеще приемането и представянето на препоръки за излизане от карантината, наложена в ЕС. Комисията отчита, че различните държави от Общността са в различен етап от борбата с разпространението на заболяването.

Нови окуражителни данни дойдоха днес от Италия - страната с най-много смъртни случаи от новия коронавирус в света.

Здравните власти съобщиха за 542 починали от причиняваното от вируса заболяване през последното денонощие. За сравнение информацията от вчера бе за 604 смъртни случая, от понеделник - за 636. Общият брой на починалите от Ковид-19 в Италия вече е 17 669.

През последното денонощие в страната са били регистрирани 3836 нови заразени - увеличение от 2,8 процента. Общият брой на диагностицираните с коронавируса вече е 139 422. По този показател Италия е трета след Съединените щати и Испания.

Над 2000 пациенти са оздравели през последните 24 часа. С това общият брой на оздравелите в Италия достигна 26 491.

Друга добра новина - болните в интензивно отделение са намалели с 99 до 3693.

Най-тежко засегнатият италиански регион остава северната област Ломбардия, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти.

Смъртните случаи там са се увеличили през последното денонощие с 238 до 9722. Вчера бе регистриран по-висок ръст - 282 починали. Новите случаи в Ломбардия обаче са се увеличили през последното денонощие с 1089 срещу 791 през предходното.

В Испания от коронавирус за 24 часа починаха 757 души, като общият брой на починалите е вече 14 555, съобщи в сряда испанското министерство на здравеопазването.

Броят на смъртните случаи в Испания нараства леко за втори пореден ден. Все пак преди седмица той беше достигнал 950, после значително намаля, а вчера отново започна леко да расте.

Потвърдените случаи на заразяване достигнаха 146 690 – увеличение с около 6000, след като вчера броят им нарасна с около 5500.

Пациентите, напуснали болницата, са вече 48 021 - над една трета от потвърдените случаи на заразяване.

Същевременно напрежението започва да намалява в болниците, където имаше огромен наплив от болни.

Мадридска област продължава да е най-засегната от коронавируса с над 5500 смъртни случая, близо една трета от всички починали в Испания.

Властите постепенно увеличават броя на тестовете за коронавирус.

Испания, където на 15 март бе въведена карантина заради коронавируса, може бавно да започне да се завръща към нормалния живот към края на месеца, заяви министърката на финансите и говорителка на правителството Мария Хесус Монтеро през испанската телевизия "Антена 3".

Монтеро изтъкна, че част от мерките за социална дистанция може да бъдат отменени след 26 април, когато се очаква да изтече срокът на обявеното извънредно положение.

Главният здравен инспектор на Франция Жером Саломон съобщи за 541 смъртни случая за 24 часа. С това общият брой на починалите от причиняваното от коронавируса заболяване във Франция е достигнал 10 869.

Саломон уточни, че поради "технически проблем" не са осъвременени данни за починалите в старчески домове и други подобни учреждения. По последна информация от вчера там са били регистрирани 3237 смъртни случая, отбелязва Франс прес.

Потвърдените заразени във Франция вече са 112 950 с 3881 нови случая.

Наложената изолация на населението в страната, която е в сила от повече от три седмици, е помогнала за ограничаване на разпространението на новия коронавирус, отчете премиерът Едуар Филип. В същото време той подчерта пред парламента, че още не е дошло време за вдигане на ограниченията. Френският премиер предположи, че срокът на мерките, който изтича на 15 април, ще бъде удължен.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна с 4003 през последното денонощие и достигна 103 228, покачвайки се за втори пореден ден след като бе отбелязал спад в продължение на четири дни, съобщи съобщи институтът "Роберт Кох". Броят на смъртните случаи нарасна с 254, до 1861. Вчера нарастването бе с 3834 при  заразените и със 173 при починалите.

Великобритания регистрира днес нов рекорден прираст на смъртните случаи от новия коронавирус за едно денонощие - 938 - с което починалите заразени в страната вече надхвърли 7000.

Според съобщение на здравното министерство броят на потвърдените случаи със зараза наближава 61 хиляди при направени тестове на 282 хиляди човека.

Правителствени експерти обаче предполагат, че още стотици хиляди хора са носители на вируса.

Медицинският директор на британската Национална здравна служба Стивън Поуис каза, че има признаци на стабилизиране на броя на заразените и хоспитализираните в кралството.

"Започваме да виждаме задържане на едно ниво - първия признак на платото на инфекциите и хоспитализациите", каза той. По думите му вече се забелязва ползата от инструкциите, но е критично важно да се спазва социалното дистанциране, защото в противен случай "вирусът отново ще започне да се разпространява".

Британският премиер Борис Джонсън остава в интензивното отделение на болницата "Сейнт Томас", но състоянието му се подобрява и той вече седи в леглото, съобщи министърът на финансите Риши Сунак.

За втори път днес Белгия отчете превес на броя на изписаните пред броя на новопостъпилите в болница с Covid-19 за денонощие. Според местните здравни власти това е положителен знак, а в следващите дни се очаква данните да потвърдят дали предстои успокояване на обстановката.

Все още положението е тежко, коментираха представителите на здравното министерство. Те уточниха, че засега в страната на ден се правят по около 4000 лабораторни изследвания.

За последното денонощие жертвите на болестта в Белгия са 205, новооткритите носители на заразата са 1209, в болница са били приети 487 души, а 524 са били изписани с подобрено здраве. Броят на жертвите от началото на епидемията достига 2240 души, а броят на оздравелите - 4681 души.

Броят на заразените с новия коронавирус в Чехия е вече над 5000, въпреки че забавянето на разпространението на вируса накара правителството да започне да смекчава част от карантинните мерки. Чешкото здравна министерство съобщи днес за 195 нови случая на заразяване, с което броят на заразените се увеличи с четири процента за денонощие и сега е общо 5033.

Чехия бе сред първите държави в Европа, които обявиха извънредно положение през март, като удължаването на срока му до 30 април бе одобрено във вторник. По силата на приетите мерки бяха затворени училищата, повечето магазини и ресторанти, а възможностите за придвижване на хората бяха ограничени.

Правителството реши в понеделник да смекчи част от мерките и да отвори част от магазините, като например магазините за сувенири и за строителни материали, а също така да смекчи правилата и за спортните съоръжения на открито, на които не се събират много хора на едно място. Възможно е отварянето на още магазини след Великден.

Подобно на други държави в Централна Европа, Чехия регистрира много по-малко нови случаи на заразяване с коронавируса от държавите в Западна Европа.

Правителството на Швейцария удължи днес до 26 април ограниченията в страната заради новия коронавирус, но заяви, че в течение на месеца ще започне да облекчава поетапно мерките, които включват граничен контрол, затваряне на училищата и забрана за събиранията на хора.

"За успешното постепенно отслабване на мерките трябва да бъдат изпълнени някои изисквания", се казва в официалното комюнике. Според него сред критериите ще бъде намаляването на броя на новозаразените, настанените в болница и на смъртните случаи.

По данни от днес на швейцарското министерство на здравеопазването от 22 789 заразени в страната с новия коронавирус са починали 705.

Броят на заразените в Русия нарасна през изтеклото денонощие с 1175 и възлиза днес на 8672 души в 81 от общо 85 региона на федерацията, съобщи днес руският оперативен щаб за борба с инфекцията. Това е рекорден брой нови случаи за едно денонощие в Руската федерация.

"През денонощието са изписани като оздравели 86 души. Оздравелите за целия период са 580. За денонощието са починали 5-има пациенти, а за целия период в цяла Русия - 63-ма", се казва в съобщението на щаба.

В Москва са регистрирани нови 660 заразени с вируса и броят им в руската столица вече е 5841.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Dr. Web Browsing
  #4

  Какво сте "дзепнали" този вирус и чакате да ви "удари", по-добре си заровете главите в пясъка и мърдайте с дупета - тогава вируса "ще ви отмине и замине" (като шведите, например). Но е истина, че в тези пандемични времена е настанало времето и на псевдодемократите и псевдопатриотите, като онзи демократ, например, (всъщност, по всяка вероятност трябва де е от породата на псевдодемократите), например, дето се е "окляндрил" на поредната "гранкя" на своите безмозъчни заклинания и "бреца ли бреца" - "аууу, отиде ни демокрацията, ами сега!...". И т.н., "огрушителната тишина" е "хубаво нещо", стига от нея да не ти "пищят ушите" след това (последното изречение е по повод коментара на #1).

 2. bez_ime
  #3

  СЗО е с основна вина за разпространение на вируса. Ръководството на тази организация е за трибунал...

 3. Real ''Mickey''
  #2

  СЗО ако не си смени цялото корупирано ръководство- ще го Д.

 4. nia.batashka
  #1

  Ау, каква оглушителна тишина тъдява. Най-много ми хареса как в Белгия изписали пациентите "с подобрено здраве". Забележителен евфемизъм за нагласяне на националната крива. Англичаните сутринта пък казаха, че не бил скочил броя на починалите от КОВИД-19, просто не го съобщавали през уикенда! :] Живее човек, учи се, както се казва.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.