Коронавирусът в Европа: Германия дава достъп до ваксини на почти цялото си население

Коронавирусът в Европа: Германия дава достъп до ваксини на почти цялото си население

Германия вече предоставя възможност на всеки желаещ да се ваксинира срещу КОВИД-19 да си запише час, предаде ДПА. След приключването на програмата за записване само на приоритетните групи, ограничила ваксинационната кампания само до населението над 60-годишна възраст и някои приоритетни групи, вече всички германски граждани, навършили 12 години, поне на теория, могат да получат ваксина. Засега обаче няма достатъчно дози за всички.

Водещи германски лекари и здравният министър Йенс Шпан призоваха хората да бъдат търпеливи с приключването на приоритетното ваксиниране.

В същото време повече от 6000 частни компании в Германия започват свои собствени ваксинационни кампании. Очаква се да бъдат поставяни общо около 3 милиона дози месечно на служители и членове на техните семейства, отбелязва ДПА.

Младите хора в Германия имат силно желание да се ваксинират, показва проучване, цитирано от ДПА. Около 58 на сто от хората между 16 и 26 години биха се ваксинирали, ако можеха да го направят още утре, се казва в изследването, което е направено през април, а резултатите от него са видени от ДПА.

Ваксинацията в Германия беше критикувана, че е мудна, но сега тя набра скорост. Германия се надява до лятото да осигури възможност на всеки над 12 години да се ваксинира.

От сряда задължението за носене на маска на открито в Брюксел отпада, решиха местните власти, цитирани от местни медии. Предвижда се районните кметове да определят зоните, в които маските ще останат задължителни заради липсата на условия за спазване на безопасно разстояние между хората. Със същото решение отпада забраната за употреба на алкохол на обществено място между 22.00 и 5.00 часа.

От 9 юни в Белгия влизат в сила множество допълнителни облекчения на противоепидемичните правила. Увеличава се работното време на ресторантите, предстои отварянето на хотелите. В края на май белгийските власти отмениха вечерния час, който бе въведен в страната още от есента на миналата година.

Властите съобщават, че епидемичната обстановка в Белгия бележи подобрения по всички показатели. По най-нови данни ваксинираните срещу ковид с една доза вече са над 55 на сто от пълнолетните или 44 на сто от общия брой на населението. Половината от тях са придобили пълен имунитет срещу новото заболяване, което досега отне живота на над 25 хиляди души в страната.

В Малта днес не е регистриран нито един нов случай на Covid, което се случва за първи път от 11 месеца, предаде Ройтерс. Въпреки това здравният министър призова хората да останат бдителни, за да се избегне връщане на заразата.

"Днес е първият ден без нови заразени от миналото лято насам. От ключово значение обаче е да продължим да бъдем дисциплинирани и отговорни", заяви министър Крис Ферне.

Малта разреши баровете, кината и театрите да възобновят работа, следвайки правителствения график за смекчаване на ограниченията, обявен преди месеци.

Предишният път, когато здравните власти не отчетоха нито един нов случай, беше на 25 юли миналата година. Оттогава обаче броят на новозаразените за денонощие постепенно растеше, достигайки пик от 510 души през март. След това отново настъпи спад, като от седмици медиците съобщават за едноцифрен брой нови случаи, отбелязва Ройтерс.

Малта е начело в Европейския съюз по напредък на ваксинационната програма. До момента изцяло ваксинирани са повече от половината пълнолетни жители на островната държава, а 75 процента са получили поне една доза ваксина.

Споделяне

Още от Коронавирус

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?