Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Коронавирусът в Европа: Само двама починали за денонощие във Великобритания

Испания усети полъха на свободата след частичната отмяна на ограниченията

5 коментара
Борис Джонсън

Само двама души, дали положителна проба за коронавирус през последните 28 дни, са починали за изминалите 24 часа във Великобритания, предаде снощи Ройтерс, като се позова на правителството.

През последната седмица смъртните случаи в страната, свързани с Covid-19, са 67 - с 39 процента по-малко в сравнение с предходната седмица.

Великобритания е на пето място в мрачната статистика в света и първа в Европа, с над 127 хиляди починали от началото на пандемията. Страната преживя опустошителна втора епидемична вълна, която достигна своя пик в края на януари, но оттогава броят на смъртните случаи рязко намаля, паралелно с успеха на ваксинационната кампания - една от най-бързо напредващите в света.

Над 35 милиона британци, или малко повече от две трети от пълнолетното население, са получили поне една доза ваксина. От тях над 17 милиона, или една трета от всички пълнолетни жители на Великобритания, вече са напълно ваксинирани.

Новите случаи на коронавирус за изминалите 24 часа в страната са 1770. Общият им брой през последните седем дни е под 15 хиляди - с 4,3 процента по-нисък в сравнение с предходната седмица.

В апогея на втората вълна дневният брой на заразените надхвърляше 80 000, а починалите в деня на пика бяха над 1300.

Англия продължава да отменя ограниченията от 17 май благодарение на добрите показатели при заразените и ваксинираните, съобщи британското правителство, цитирано от Ройтерс. Великобритания постепенно разхлабва рестрикциите от последния локдаун, следвайки огласения през февруари план от четири фази.

При третия етап на хората ще бъде позволено отново да се срещат на закрито, за първи път от месеци, като на едно място ще могат да се събират до шест души или две домакинства.

Барове, кафенета и ресторанти ще могат да посрещат посетители на закрито при спазването на някои правила. Дейността си ще могат да възобновят също развлекателни и хотелски обекти, както и спортни съоръжения.

От канцеларията на премиера Борис Джонсън отбелязаха, че при решението за пристъпване към третия етап са взети под внимание най-новите данни за ваксинациите, заразените, броя на пациентите в болница и смъртните случаи.

"Пътната карта остава в сила, успешната ни ваксинационна програма продължава - над две трети от пълнолетните жители на Обединеното кралство вече са имунизирани с първа доза ваксина - и сега можем да планираме отпадане на ограниченията - предпазливо, но необратимо", се казва в комюникето.

От 17 май се очаква да бъдат облекчени и някои рестрикции, свързани с пътуванията в чужбина, посочва Франс прес.

Полуавтономните правителства в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат собствен план-график за облекчаване на наложените ограничения.

Вятър на свободата полъхна вчера с отмяната на извънредното положение, наложено в Испания поради ситуацията в здравеопазването. Жителите най-после можеха да напуснат своя район или да се събират вечер на улиците, предава Франс прес.

В няколко градове на страната краят на наложения през октомври извънреден режим и отмяната на полицейския час в повечето региони бяха отбелязани с викове, аплодисменти и музика. Кадрите на събирания без спазване на социална дистанция предзвикаха полемика в една от най-засегнатите страни в Европа, където властите призовават жителите да не се отпускат въпреки подобряването на здравословната ситуация от няколко седмици.

"Ще си кажеш, че е Нова година", казва Ориол Корбела, 28-годишен, излязъл на улиците на Барселона, като стотици младежи. "Връщаме се малко към нормалното, към свободата, но трябва да помним, че вирусът все още е налице", добави той.

В Мадрид общинската полиция извърши "над 450 операции" в нощта на събота срещу неделя заради неспазване на здравните мерки, оплака се кметът на столицата Хосе Луис Алмейда.

Освен за празник, това беше и момент на повторна среща за много испанци, които не бяха виждали близките си от месеци. Освен за Коледа, когато ограниченията бяха облекчени в продължение на няколко дни, испанците не можеха да напускат района на местожителството си след обявяването на извънредното положение в края на октомври.

Полъх на свобода за испанците, но отмяната на извънредното положение е истинска главоблъсканица за регионалните власти, които отговарят за борбата със здравната криза. Благодарение на извънредното положение те можеха да налагат от октомври насам полицейски час и да спират влизането или напускането на тяхната територия, без да изчакват разрешение от съда.

Макар че тя е синоним на отмяна на полицейския час и отварянето на регионите, краят на извънредното положение не означава край на ограничителните мерки в Испания, която остава засегната от пандемията с 8 186 нови случая и 66 смъртни случая за 24 часа, отчетени в петък, показват последните данни на министерството на здравеопазването.

Темпото на разпространение на вируса спадна в петък до 198 случая на 100 000 жители за последните 14 дни, в страната, която остава една от най-тежко засегнатите в Европа, с близо 79 000 жертви и 3,5 милиона случая.

17-те автономни области все още могат да ограничават, например, работното време и капацитета, с който могат да работят барове, ресторанти и магазини. Те могат също така да искат повторното налагане на полицейски час или на изолация на тяхната територия, но отсега нататък имат нужда от одобрението на съд.

И главоблъсканицата започва оттам. Макар че туристическите Балеарски острови и област Валенсия са получили разрешение да запазят полицейския час, исканията на Страната на баските (в северна Испания) и на атлантическите Канарски острови бяха отхвърлени от съда.

Няколко региона оказаха през последните седмици натиск върху изпълнителната власт да удължи извънредното положение, но тя отказа, като заяви, че не може да удължава безкрайно един извънреден режим. Тя посочи подобряването на здравната ситуация и напредването на програмата за ваксинации в страна, където 13 на сто от населението са изцяло ваксинирани, а 28 на сто са получили една от първите две дози, според последните официални данни.

Кадрите на импровизирани събирания на улиците бяха коментирани оживено в медиите и социалните мрежи и критикувани остро от дясната опозиция.

"Минаваме от извънредни положение към хаоса", порица лидерът на дясната Народна партия Пабло Касадо.

Макар че прогнозите са благоприятни, властите предупредиха населението, уморено от повече от година на ограничения, за рисковете от прекомерното отпускане.

Трябва да се избягва "създаването на фалшиво впечатление. Това не означава край на мерките за контрол" на епидемията, подчерта в четвъртък главният епидемиолог на министерството на здравеопазването Фернандо Симон. "Хората трябва да разберат, че трябва да продължат да прилагат мерките, които зависят от всички нас", добави той, защото "не можем да изключим нищо по отношение на развитието на пандемията".

Магазините в Чехия днес отново отварят врати, въпреки че очакванията за първоначален наплив на клиенти не се оправдаха, предаде ДПА.

Възобновяването на работата на магазините е съпроводено с правила и рестрикции, като от клиентите се изисква да носят защитни маски тип ФФП2, а броят на пазаруващите е ограничен до един човек на 15 квадратни метра търговска площ.

Всички магазини, продаващи стоки не от първа необходимост бяха затворени през октомври и бяха отворени наново за кратко само по време на коледните празници.

Приблизително един на всеки 10 магазина е излязъл от бизнеса заради продължителния локдаун, според бизнес всекидневника "Хосподарске новини", който се позовава на представители на сектора.

Броят на случаите на коронавирус в Чехия значително е намалял, със 101 случая на 100 000 души на седмична база, според последни данни.

Германците, които горят от нетърпение да пазаруват в съседната страна, обаче няма да могат да го направят, тъй като Чехия все още е в списъка на рисковите страни, което означава, че след завръщането си в Германия те трябва да преминат задължителна карантина.

Австрия се връща постепенно към нормалния начин на живот при спазване на строги норми. На 19 май подновяват дейност туристическият сектор, заведенията за хранене, културните и спортните събития.

На пресконференция днес федералният канцлер Себастиан Курц обяви две тенденции, които са позволили тази голяма крачка към нормалността: бързите темпове на ваксиниране и отрицателната тенденция при новозаразените. За първи път от седем месеца броят на новозаразените за седмица е под 100 на 100 000 души, за първи път от октомври новозаразените в страната са под 1000 души и броят пациентите в интензивните отделения е намалял под 400 души.

Отпадат ограниченията за излизане от дома, но в часовете между 22 и 5 ч. в затворени помещения се допуска събиране на максимум четирима възрастни от две домакинства. На открито този лимит е 10 възрастни.

Достъп до каквото и да било - посещение на фризьор, кино, театър, заведение, хотел, фигнесцентър - имат единствено лицата, които представят отрицателен тест, сертификат за получена ваксинация или за прекаран Covid-19. Антигенните тестове важат 48 часа, лабораторните ПСР-тестове - 72 часа.

Оздравелите от заболяването са освободени от тестване за шест месеца, зелена светлина получават и хората, които представят тест за антитела, не по-стар от три месеца.

В обществения транспорт и влаковете е задължително носенето на маска от типа ФФП2, правилото се отнася и за търговската мрежа при спазване на минимална дистанция от два метра. В големите търговски обекти е въведен и лимит на клиентите и изискване за осигуряване на определена площ за всеки един клиент. В малките магазини се влиза поединично.

В заведенията е задължителна регистрацията при посещение по-дълго от 15 минути. Дистанцията е минимум два метра, на маса са допустими максимум четирима възрастни и шест деца. На открито броят им се увеличава до десет възрастни и до десет деца. Консумация е разрешена само за седящи. При ставане от масата задължително се поставя маска. Заведенията са отворени до 22 ч.

Допуснатите в хотелите лица винаги трябва да носят със себе си документа, по силата на който имат право да пребивават там. Задължително е носенето на маски в общите помещения.

Влизащите в страната са с различен режим в зависимост от държавата, от която пристигат. Общо е задължението да представят отрицателен тест, свидетелство за ваксинация или за прекарано заболяване.

Ваксинационната кампания в Чехия напредва също със значителни темпове и хората над 45-годишна възраст могат от утре да се регистрират за час за имунизация, съобщи правителството.

Повече от 1 милион от жителите на страната с 10,7 милиона души население вече са напълно ваксинирани, което е близо 9,3 процента от цялото население.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Real ''Mickey''
  #5

  "Само двама починали за денонощие във Великобритания"- от автомобилни катастрофи или от рак. Разбира се че като принудиха толкова народ в UK да си забие божествения джус на Бил и другите загрижени за броя на населението на Земята,- трябва да отчетат положителни резултати, за да активират другите. В Израел даваха безплатна супа за да ловят шарани. В САЩ безплатна бира. На други места и пзволяваха да летпт със самолети и да работят, а в българия пък дават по 10лв на ДиПи за уловен шаран.

 2. Lubo Velev
  #4
  Отговор на коментар #2

  Болниците продължават да са недостъпни!!!Толкова за увеличената смъртност!!!

 3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #3
 4. Solar Power
  #2

  Ами грип е кой твърди друго ? Относно грипа просто е по смъртоносен от другите ... ако имаш някакви проблеми сърце и т.н. ги разбутва. Нищо сложно за теб за проумяване. Относно починалите ... пишеш на гугъл умирания по месеци България и гледаш. Там са всички дори и тези които са се спънали и са си разбили главата. Нищо сложно за теб, напрегни се и измисли от какво 2020-2021 има с 50 процента повече които са се спънали:) Не ти върви конспиративната теория ! За умните - аз се боцнах с пфайзер два пъти

 5. Lubo Velev
  #1

  И във България се случва същото,без да са “ВАКСИНИРАНИ” две трети от населението!!! ВИРУСНИТЕ ИНФЕКЦИИ ЗАТИХВАТ НАПРОЛЕТ!!! Няма никаква разлика М/У Държавите със СТРОГИ “МЕРКИ” и тези БЕЗ!!! ОГРАБИХА И ПОРОБИХА СВЕТА С КЛЕЧКИ ЗА УШИ и ПРИПИСВАНЕ НА СМЪРТНИ СЛУЧАИ НА “ВИРОЗЪТ”,на хора починали от друго!!! Как така след хиляди години,за първи път няма грип? Ами това е ГРИП!!!Както добре го формулира Мангъров:”Едни хора,използват -ПРИРОДНА ДАДЕНОСТ ЗА ДРУГИ ЦЕЛИ”!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.