Коронавирусът в Европа: Терасите на заведенията във Франция отварят на 19 май

Коронавирусът в Европа: Терасите на заведенията във Франция отварят на 19 май

Външните части на кафенетата, баровете и ресторантите в цяла Франция ще бъдат отворени от 19 май. На прочутите тераси ще имат право да се събират до шестима души на една маса, предаде Франс прес, като се позова на канцеларията на премиера Жан Кастекс.

От 9 юни ще отворят и салоните на заведенията на половината от своя капацитет.

"Най-накрая сме на път да излезем трайно от тази санитарна криза", каза френският премиер в интервю за в. "Паризиен".

Представителите на бранша обаче се надяваха на по-големи отстъпки, при условие че само 40 процента от заведенията имат тераса и че чуждестранните туристи и бизнес клиентите няма да се върнат това лято, отбелязва АФП.

Всички магазини във Франция, включително онези, които не продават стоки от първа необходимост, както и моловете, също ще могат да отворят от 19 май. Те обаче ще имат право да приемат най-много по един клиент на площ от осем квадратни метра - правило, което вече е в сила за по-голямата част от сега отворените търговски обекти.

От 9 юни магазините ще могат да посрещат два пъти повече клиенти - по един човек на четири квадратни метра. Предвидено е ограничението изобщо да отпадне на 30 юни.

Вчера броят на пациентите с коронавирус във френски болници леко намаля спрямо неделя - от 25 797 до 25 666. Хоспитализирани били 1125 човека срещу 527 предишния ден.

Вчера френските здравни власти съобщиха за близо 3300 нови случая на коронавирус и 293 починали за изминалите 24 часа.

Над 18 милиона човека във Франция са получили поне една доза ваксина. От тях близо 8 милиона са с поставена и втора доза. Ваксинационната кампания във Франция започна с по-бавни темпове, но постепенно набра скорост.

Белгийските власти ще приемат днес решения за постепенно отпадане на повечето противоепидемични мерки, съобщават местни медии.

Решенията са дългоочаквани и бяха ускорени от две масови прояви на гражданско неподчинение от началото на април, довели до сблъсъци с полицията, ранени и задържани. От края на миналата седмица в страната бе премахнат вечерният час, заключил по домовете им белгийците в продължение на половин година, отворени бяха откритите части на ресторанти и кафенета.

Предвижда се след месец заведенията за хранене да приемат посетители и в закритите части, работата от дома да не бъде задължителна, да се разрешат спортни дейности на открито в присъствието на повече хора. През юли е възможно изискванията за карантина за завърналите се от пътуване зад граница да отпаднат с въвеждането на европейското електронно удостоверение. Ако условията позволяват, ще бъдат допуснати събития с до 2000 посетители на закрито и 2500 на открито.

През август ще се допуска събирането на 3000 души в затворено пространство и до 5000 на открито, ако дотогава са ваксинирани 70 на сто от пълнолетните граждани. Властите обмислят удостоверенията за ваксинираните, преболедувалите и изследваните да служат за пропуск при подобни масови събития.

Шотландия обяви намерение да облекчи противоепидемичните мерки, а Англия ще започне от другата седмица да използва дигитални удостоверения за ваксинация, предаде ДПА.

Шотландският първи министър Никола Стърджън даде брифинг, на който съобщи, че гражданите в цяла континентална Шотландия, с изключение на района на Мъри, ще могат да се срещат с хора на закрито.

До шест души ще имат право да се срещат на закрито в развлекателни обекти, а до осем на открито.

Хората ще могат и да прегръщат своите близки "в допустимите граници", добави Стърджън, след като подобни стъпки вчера предприе и британският премиер Борис Джонсън.

Стърджън призна, че се чувства "леко емоционално", докато обявяваше облекчаването на мерките.

Шотландия освен това ще въведе и така наречената светофарна система за класифициране на страните в чужбина. Те ще бъдат отбелязвани в червено, жълто и зелено и в зависимост от това ще се определя дали пътуващите от тях ще трябва да се карантинират, след като се приберат във Великобритания.

Системата е подобна на тази, която ще започне да се използва в Англия от другата седмица, и ще заработи от 24 май.

От понеделник хората от Англия ще могат и да използват мобилното приложение на Националната здравна служба, за да удостоверяват, че са ваксинирани, когато пътуват в чужбина.

Здравният министър Мат Ханкок заяви следното пред британския телевизионен канал "Скай нюз": "Удостоверението, чрез което ще можете да докажете, че сте ваксиниран, ще бъде необходимо на хората, за да могат да пътуват. Затова искаме да сме сигурни, че хората ще имат достъп до това свидетелство, не на последно място, за да могат да покажат на чуждите власти, че са ваксинирани, в случай че те искат от това от тях като условие за влизане."

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус