Корупционна подмяна на свежото ядрено гориво

Корупционна подмяна на свежото ядрено гориво
За корупционна схема, свързана с подмяна на свежото ядрено гориво, използвано в АЕЦ "Козлодуй", алармира чрез изявление в Интернет, качено в YouTube, ядреният физик Георги Котев. Той работи в атомната централа, но е взел неплатен отпуск и е заминал в Европа, за да предупреди за нарушенията в "Козлодуй", които според него се случват от три години.

43-годишният Котев, който от над 17 години се занимава със сравняване на прогнозираното и реалното поведение на ядреното гориво в АЕЦ "Козлодуй", твърди, че още от времето на изпълнителния директор Йордан Костадинов (станал депутат на НДСВ, но сега представител на Българска нова демокрация) блоковете се зареждат с ново ядрено гориво, което не отговаря на характеристиките, дадени от производителя (руската компания ТВЕЛ - б.р.). Това според него е индикация, че "в централата се доставя рециклирано ядрено гориво и най-вероятно се реализира огромна по мащабите си корупционна схема, заради разликите в цените между свежото и рециклирано гориво, която вероятно се изразява в десетки милиони евро годишно".

По думите на експерта новото гориво дава отклонение в продължителността на горивните кампании от 8-9 процента, при положение, че допустимото е 3 на сто. Това довело до превишаване на дълбочината на изгаряне на горивните касети, което създава опасност за тяхното разхерметизиране. "Такива разминавания са безпрецедентни в практиката на една ядрена централа и незабавно трябва да се търсят причините за тях", посочва Котев.

Отклоненията в горивния процес бяха потвърдени в петък от изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев пред БНР. И двамата посочиха, че процесът се контролира, като Генов обясни отклоненията с това, че все още работят паралелно касети с ядреното гориво от предишния тип и с нови.

Процесът на годишното зареждане на реакторите със свежо ядрено гориво практически представлява подмяната на 1/4 от касетите, чието гориво вече е отработено, с нови топлоотделящи елементи (пръти, изработени от обогатен уран).

Тъй като новото гориво се зарежда от три години, двата реактора все още работят частично със старите касети и едва през 2009 г. ще може да се прави сравнение на характеристиките, предоставени от производителя и реалното поведение на горивото, обясни Генов.

Той отрече категорично да се зарежда рециклирано ядрено гориво, защото такова още не е произведено, въпреки работата на изследователските институти в тази посока. Най-рано след десетина години може реално да се използва рециклирано отработено ядрено гориво и то при различни условия, тъй като ще е с много по-висока радиоактивност от сегашното свежо гориво, каза шефът на АЕЦ. Той изрази учудването си, че Котев като специалист разпространява заблуждаващата информация.

Цочев заяви, че въпреки действително по-голямата дълбочина на изгаряне на новите топлоотделящи елементи, не е регистриран случай на разхерметизиране на касетата, а дори и да се случи това, инцидентът не бил от значение, защото редовно се случвал в ядрените централи.

"За огромно съжаление, макар да не оспорват верността на моите твърдения, до сега никой не желае да се ангажира с разследването на случая и с изясняване на истината", посочва в Интернет обръщението си Котев.

И от ядрения оператор, и от ядрения регулатор заявиха, че Котев не е подавал сигнал за своите наблюдения по установения ред. Генов дори изрази огорчение, че този специалист не е отишъл първо при него, за да сподели становището си, а го прави сега по този зрелищен начин. Шефът на атомната централа дори заподозря, че служителят на АЕЦ "Козлодуй" прави това, защото си отмъщава, че не бил назначен на мястото на пенсиониралия се негов пряк ръководител.

Котев посочва, че не е подал сигнал до никой от българските оторизирани органи, защото няма доверие нито на ръководството на АЕЦ "Козлодуй", нито на ядрения регулатор. Той отхвърли обвинението, че прави отмъстителни изявления, защото не бил повишен, като обясни, че назначеният му за ръководител човек имал за задача именно да прикрива схемата със смяната на горивото.

Котев поиска и гаранции за сигурност, за да се върне в България. Той казва, че макар досега никой да не го е заплашвал, след направените разкрития се нуждае от протекции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?