Костов се закани да съди Ханке заради твърдения за корупция

Според Петър Стоянов документите от куфарчето били за забавени американски инвестиции

Костов се закани да съди Ханке заради твърдения за корупция

"Ако господин Ханке се осмели да твърди, че съм корумпиран, ще го съдя, но в САЩ", това заяви бившият премиер Иван Костов пред Нова телевизия в сряда.

Преди десетина дни проф. Стив Ханке обяви, че преди повече от 20 години е предал на президента Петър Стоянов куфар с доказателства за корупция покрай приватизацията. Стоянов пък се обадил по телефона на тогавашния премиер Иван Костов и по думите на Ханке му говорил на висок глас на български. Ханке не разбрал думите, но смята, че Стоянов е заявил на Костов, че професорът го хванал в крачка.

В началото на тази седмица прокуратурата се самосезира по твърденията на Ханке. По-рано държавното обвинение възложи на ДАНС да провери приватизацията на държавните предприятия, въпреки че голяма част от сделките са проверявани, а давността за евентуални престъпления е изтекла. В сряда стана ясно, че ГЕРБ смята да прави нови консултации за промени в конституцията, които да премахнат напълно давността за наказателно преследване на приватизацията. Подобни намерения управляващата партия имаше и през 2017 г., но така и не направи конкретни предложения, а сега сега ги извади отново.

"Аз не знам за куфарче и сигнали, за каквито говори Стив Ханке. Всички сигнали, които са стигали до мен, са били предавани по надлежния ред. Странно е защо г-н Ханке реши да покаже този куфар след 23 години, а имаше възможността да го направи много по-рано", коментира Костов в сряда.

Той повтори думите си от преди дни, че не е участвал в приватизацията под никаква форма - не е купувал лично или чрез подставени лица предприятия. "Не съм участвал в приватизацията под никаква форма. Не управлявам и не притежавам нищо. Нямам обкръжение", заяви Костов.

Според него, ако е имало някакво закононарушение от негова страна, то е щяло да излезе наяве за 21 години.

Петър Стоянов: Ханке не ми е казвал, че някои иска рушвет

Темата за куфарчето на Ханке коментира в сряда и президентът Петър Стоянов. В интервю за бТВ той обясни, че документите от американския професор били за това, че американски компании искат да инвестират в България, но се оплаквали, че властите в страната умишлено бавят тяхното желание за приватизация.

"Веднъж проф. Ханке наистина дойде при мен, седнахме наистина в тази зала и той извади наръч документи. От документите ставаше ясно, че една или две американски компании имат интерес да инвестират в България. Проф. Ханке ми каза, че американците се оплакват от това, че нашите власти умишлено забавят сякаш тяхното желание за приватизация. В никакъв случай не ми е казал, че някой е искал рушвет, да бъда честен. Но ми казваше, че действията на нашите хора са двусмислени. Забавянето и отлагането се прави сякаш да си поискат нещо насреща", каза Стоянов.

По думите му той се почувствал раздразнен от казаното от Ханке. "Първо, защото никак не е приятно някой да дойде от Америка да ти казва, че си президент на корумпирана държава. Второ, защото ние в онзи момент имахме крещяща нужда от всякаква инвестиция. (…) Обадих се, разбира се, на Иван Костов. Бях леко раздразнен. Може би съм бил малко по-възбуден. Казах му: "Виж какво, оправяйте си хората, като дойде чужда инвестиция, вие трябва ги посрещате от входа, да ги кандърдисвате, да ги стимулирате, да ги окуражавате". Иван беше, разбира се, съгласен с това", разказа Стоянов.

Според Стоянов вяра в достоверността на версията на проф. Ханке идвала от това, че у нас се създава впечатлението, че той е единственият "баща" на българския валутен борд. Стоянов обаче посочва друг човек, за когото това твърдение е по-вярно – Красимир Ангарски.

"Аз съм силно смутен и много загрижен от лековерието и наивността, които започват да господстват в нашето общество", каза още бившият държавен глава.

Костов коментира и конкретни приватизационни сделки. По повод продажбата на "Кремиковци" той заяви, че заради огромните задължения на предприятието изборът бил или то да фалира и хиляди работници да изгубят работата си, или "да удължим живота му". "Кремиковци" спря работа през 2009 г. - 10 години, след като заводът беше приватизиран.

"Приватизацията беше направена с участието и под контрола на Световната банка, Международният валутен фонд и Европейската комисия. Ако някой твърди, че тя е била престъпна, това означава, че тези институции са участвали в това. Как така оценката на някой днес, може да бъде по-меродавна от тази на Световната банка и МВФ?", заяви Костов.

"Ние изпълнихме споразуменията си с тези институции, които подкрепиха лева с над 4 милиарда и ако не бяха те, то изобщо нямаше да има български лев. Конюнктурата беше следната: сринал се лев - купони за стоки и др. В тази катастрофална обстановка си свършихме работата", смята Костов.

Според него няма нарушения и при раздържавяването на авиокомпания "Балкан", а сделката за нея не била за "150 хиляди долара, както се твърди".

По отношение на приватизацията на "Нефтохим" Костов заяви, че не е имало западни купувачи, както е заявил президентът Петър Стоянов през 2013 г.

"Поел съм върху себе си всичко. Предпочитам аз да страдам, а не да ставам клеветник. Чувствам се, че съм изпълнил дълга си пред страната. Стабилизирал съм лева, изградили сме частно предприемачество, върху което е стъпил днешният икономически растеж", каза бившият премиер.

Споделяне

Още от България