Костов: Службите за сигурност трябва да се разформироват и създадат наново

Костов: Службите за сигурност трябва да се разформироват и създадат наново

В България от 2009 година насам има трайна политическа криза, насечена от чести предсрочни избори, а службите за сигурност трябва да се разформироват и създадат наново.

Това каза бившият премиер Иван Костов пред бТВ, който подчерта, че реформите в страната не са завършени.

"Институциите са просмукани от слабост и от ендемична корупция. Така твърдят всички външни наблюдатели. Тези сигнали идват все отвън, защото институциите не работят", каза Костов.

Според него гражданското общество у нас е с различни политически убеждения, но ги свързва желанието да се завърши процесът на консолидиране на демокрацията и създаване на върховенство на закона.

"Ако политическото представителство разбере тази задача, тогава в следващото Народно събрание е възможно да се потърсят компромиси, с цел да се проведе тази битка. Не може да се спечели конфронтация с политическото и общественото устройство на страната, ако в сектор сигурност и съдебната власт са против, защото това е силовата част на държавата", подчерта той.

По думите му сега хората и в съдебната власт, и в службите за сигурност са показали, че са против осъществяването на реформите: "Те не зачитат докладите на ЕС, настояванията на Венецианската комисия. Те тези неща ги загърбват, защото пазят системата, която в момента съществува".

Именно по тази причина според Костов трябва да се разформироват сегашните структури за сигурност и да се създадат нови, подчинени на различни министри, като личният състав трябва да мине през проверка за лоялност.

"Представяте ли си Атанас Атанасов (б.р. настоящ съпредседател на "Демократична България"), след като беше уволнен от службите за сигурност, да излезе и да се опълчи срещу премиера Симеон Сакскобургготски? Не, защото той е лоялен към държавата. А тези хора не са лоялни към държавата, видя се – отишли в отпуска, саботират", коментира Иван Костов.

Той определи като "легенда за прикритие" твърдението на ГЕРБ и на освободените шефове на силовите структури, че ги махали, защото гонели руските шпиони. "Истината е, че не са си свършили работата по най-важните и тежки въпроси за България. "Турски поток" през България АЕЦ "Белене" и кредитите – там няма руски шпиони, има огромна облага за Русия от действията на българското управление", каза Иван Костов и добави, че настоящият министър на енергетиката "странно мълчи" по спорните въпроси в сектора.

"Има хора, които могат да свършат тази реформа"

Костов изрази мнение, че в страната има хора, които могат да извършат реформата. Според него обаче отговорността за това е в "двора" на партия "Има такъв народ".

"Ако някой трябва да консолидира позиция, да прави компромис, да търси съгласие за ключовите реформи и да поведе останалите за отстраняване на пороците в българската демокрация – това трябва да бъдат те (бел.ред - ИТН). Няма как да бъде някой друг, защото макар и с не много доверие, те имат най-много доверите от всички останали. Тоест те са без алтернатива за решаването на този проблем. Аз имам съмнение дали те ще се справят, както всеки. Предполагам, много хора имат съмнения, но хората ще им възложат това", каза Иван Костов и добави, че това се дължи на факта, че ИТН няма да имат достатъчно голямо представителство в парламента и трябва много кураж, за да преведат страната в тези процеси.

"Има шанс да успеят. В момента, в който посегнат (бел. ред – бъдещите управляващи) на установилите се във властта фигури и олигархия, и мафиоти, те ще бъдат посрещнати със залпов огън, ще бъдат оплюти, ще бъдат разкъсвани на парчета. Но някой трябва да бъде самоотвержен заради България. Нали твърдят всичките, че я обичат. Хайде, покажете със себеотрицание, че я обичате", продължи той.

"Една тънка прослойка, която вече не е толкова тънка"

Според Иван Костов търсенето на причината за сегашната трайна политическа криза би довело до дълбок конфликт вътре в българското общество. "Разглеждам това общество като състоящо се от различни общности. И ако го сравним с преди 20 години: тогава една тънка негова прослойка гражданско общество със своето политическо представителство, след неуспеха и провала на бившата номенкратура, извърши определени реформи, но не завърши реформирането на страната", каза Костов.

Според него не е била довършена най- важната част от реформите – тези свързани с върховенството на закона и изграждането на тази система, която да защитава правата и свободите на хората и същевременно да им внушава справедливост и сигурност.

По думите му реформите са останали недовършени, защото е имало съпротива и голяма общност не е приемала да има консолидация чрез върховенство на закона: "Нейното политическо представителство, на тази съпротивляваща се на европейския път общност, имаше друга цел – усвояването, а не инвестирането на европейските средства в България. 20 години живеем в тази ситуация. Но за тези 20 години има свободно предприемачество, има пазарната икономика. Тя работи, макар и не така, както очакваме, но тя произвежда гражданско общество и средна класа непрекъснато и онази тънка прослойка отпреди 20 години вече не е така тънка".

По думите му именно тези хора са излезли на улиците миналото лято, а не тези, които са в крайни лишения: "Излязоха, защото не приемат държавата им да бъде в ръцете на олигарси, мафиоти и на хора с ретроградно мислене. Тази общност колкото по-голяма става, толкова повече всички ще се съобразяват с нея и толкова по-непримирима ще става тя срещу силите, които опорочават българската демокрация. Това е неминуемо и този процес се развива през последните 10 години и вероятно ще приключи следващите няколко години, когато тези хора ще станат много и те ще поискат върховенството на закона".

Иван Костов прогнозира, че това ще бъде тежка битка и голяма конфронтация: "Няма да стане толкова бързо, защото тези процеси са много дълбочинни и са в българското общество".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?