Ковачки получил кредит за сероочистките на “Брикел“

От Първа инвестиционна банка са информирали екоминистерството, че на ТЕЦ “Брикел“, която е собственост на бизнесмена Христо Ковачки, е отпуснат кредит за 58.8 млн. евро, за да реализира дружеството инвестицията в сероочистващи съоръжение и да може централата да продължи работа. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), уточнявайки обаче, че Ковечки все още не е учредил банкова гаранция за същата сума, както обещава на два пъти.

Предстои да се вземе решение дали "Брикел" ще продължи да работи, с каква мощност и докога.

Топлоцентралата трябваше да спре работа на 1 септември 2010 г., след като изчерпа разрешението ѝ 20 хил. часа работа без сероочистки, но започнаха протести на работещите там и синдикатите и държавата започне преговори за условията, при които може да разреши на централата да работи в нарушение на европейските изисквания.

Последно Ковачки обеща да внесе банковата гаранция, а в замяна на това да получи квоти за изхвърляне на въглеродни емисии във въздуха от националния резерв, за да работи още шест месеца само с два котела, а персоналът да е зает на половин ден. Междуведомствено група обаче отхвърли възможността на ТЕЦ-а да се дадат допълнителни емисионни права от фонда за нови участници. Централата не е такъв, въпреки претенцията на собственика ѝ, че след изграждането на сероочистките тя ще бъде като съвсем нов обект.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?