Край на глобите за пътни нарушения, заснети с мобилни камери

Край на глобите за пътни нарушения, заснети с  мобилни камери

Върховният административен съд (ВАС) е постановил тълкувателно решение, с което обявява, че снимането на автомобилите с мобилни камери противоречи на Закона за движението по пътищата.

Решението е подкрепено с гласовете на всички съдии от ВАС и мотивите ще бъдат публикувани в следващите няколко дни, научи Mediapool от свои източници в съда. От тях трябва да стане ясно какво ще се случи с наложените досега глоби от мобилни камери.

Основният аргумент на съдиите е, че законът допуска заснемането, но то трябва да се осъществява без човешка намеса.

Магистратите смятат, че мобилните камери могат да бъдат манипулирани и да бъдат подлагани на смущения дори и чрез мобилен телефон. Няма и гаранции, че заснемането с мобилна камера не се прави от движещ се автомобил, което също би се отразило на данните от камерата, смятат съдиите от ВАС.

С това решение МВР се лишава от възможността да глобява по данни, събрани с мобилни камери. Те няма да бъдат приемани като доказателства в съдебните дела срещу актовете на КАТ.

Тълкувателното решение бе по искане на правосъдния министър. Тя попита дали Законът за движението по пътищата позволява изобщо употребата на мобилните камери, защото нормативният акт не влиза в такива подробности. Поради тази причина съдилищата в страната създадоха изключително противоречива практика по въпроса. Някои съдии приемаха снимките като доказателство, а други не.

Решението на ВАС не засяга мобилните радари и стационарните камери.

Законът за движението по пътищата позволява на полицията да заснема с камера автомобилите и след това да издава електронен фиш за налагане на глоба в размер, съответстващ на засеченото нарушение.

Електронният фиш съдържа данни в коя област е нарушен законът, както и за мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика на колата, описание на нарушението и размера на глобата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?