Министърът на вътрешните работи:

Пътната полиция вече няма да спира шофьорите, превишили скоростта

Отнема се правото на Охранителната полиция да контролира движението по пътищата

Веселин Вучков, сн. БГНЕС

Пътната полиция вече няма да спира шофьорите, превишили позволената скорост. Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков във вторник. На специална пресконференция той обяви нова организация на контрол на пътя.

Основната ѝ цел е да се ограничи до минимум прекият контакт между служителите, осъществяващи пътен контрол, и водачите. Ако такъв контакт се наложи, той да бъде в условията на контрол от техническо средство – видео и аудио запис, каза министърът.

По думите му контролът за спазване ограниченията на скоростта ще става по два начина. Единият е чрез стационарни камери, които издават електронен фиш. Те са 25 на територията на страната. Другият е чрез мобилни камери за електронен фиш, които са 148. Законът за МВР ще бъде променен, за да се използват отново и мобилните камери, които бяха спрени след решение на Върховния административен съд. По думите на министъра, законът ще бъде изменен така, че да не нарушава тълкуването на съда.

"Водачът няма да се спира на пътя, а ще бъде призован по общия ред да получи своя административен акт за установяване на административно нарушение в районното полицейско управление по местоживеене. Няма да се изпраща електронен фиш автоматично, а нарушителят ще бъде призован в РПУ”, обясни Вучков.

Според него пускането на мобилните камери ще решава 80% от проблема с корупцията по пътищата.

"Новият модел няма да намали възможностите за контрол и санкциониране на нарушения”, смята министърът.

Той добави, че контролът по спазване на други изисквания на Закона за движение по пътищата – като шофиране с предпазни колани, използване на специални седалки за деца – ще се осъществява при прилагане на т.нар. широкообхватен контрол. Местата за провеждане на подобни акции ще се обявяват на сайтовете на районните дирекции и на табели.

На тях ще се намират не по-малко от два полицейски екипа, а действията им ще се заснемат с видеокамери, каза Веселин Вучков. По думите му обаче засега това няма да бъде масова практика, защото към момента МВР разполага с едва 28 подобни камери.

Записите от камерите ще се съхраняват в информационен фонд, достъп до който ще имат само специално определени ръководни служители от областните дирекции на МВР. Записите ще се съхраняват за месец, след което ще бъдат унищожавани.

"Охранителна полиция" вече няма да има право да осъществява контрол на движението по пътищата, съобщи министърът на вътрешните работи. Контрол на движението ще се извършва единствено от служителите на "Пътна полиция". Служителите на "Охранителна полиция" ще могат да спират автомобили, но само за обща проверка, без да проверяват за спазването на закона за движение по пътищата.

Към днешна дата в 400 автомобила на МВР са монтирани джи пи ес системи за контрол, като следващия месец се очаква те да станат 2500. Целта е ръководителите им да знаят във всеки момент къде се намира съответният полицейски автомобил.

Споделяне

Още по темата

Още от България