Подразнен от катаджията, заснет с подкуп

Премиерът "възложи" на МВР да снима проверките на пътя

"... вземат лесно книжки, пият и карат – знаят, че като ги спре, си носят готови пари. И след това отиват при Калфин да плаща за болни и нетрудоспособни..."

Премиерът "възложи" на МВР да снима проверките на пътя

Пътните полицаи да бъдат задължени да правят проверки на шофьори с работеща камера, която да снима действията им. Тази идея лансира по време на заседанието на Министерския съвет в сряда премиерът Бойко Борисов, става ясно от огласена част от стенограмата.

Поводът е заснетия преди дни служител на столичния КАТ, който взима подкупи от шофьори на джипове, които е спрял за проверка. СДВР образува дисциплинарно производство по случая, прокуратурата се самосезира, а униформеният бе освободен от работа.

"И тонове кокаин да задържите, каквото и да направите, когато, прибирайки се вкъщи хората биват спирани и им се търси кусур, и им се подмята, че нямат пари (а като гледам колко пари даваме – над милиард, за МВР и все не стигат), аз мисля, че трябва да направим едно кардинално решение там. Казвам го и от опит – в случая и като бивш секретар, от опита си говоря", обръща се към вътрешния министър Веселин Вучков премиерът.

Борисов директно "възлага" на МВР шефа да "да съобрази със закона и да издаде една заповед (повтарям, внимателно я огледайте да е съобразена със закона) на улицата да имат правото да извършват проверка със съставяне на акт само квалифицирани хора и само под непрекъснатото заснемане с камера на цялата процедура".

От думите му става ясно, че държавното ръководство е готово дори да сведе патрулиращите коли на пътната полиция до 10 – 20, само и само те да са оборудвани с камери. Другата идея на Борисов е: "там, където няма (камера в служебната кола – бел.ред.), проверките ще се правят под стационарна камера".

Гореща линия във Фейсбук за полицейски операции

Премиерът, който през последната година и половина е особено активен във Фейсбук, предлага още в случаите на операция, когато на пътя има полицейски блокади, осъществявани от униформени без камери, "да се отвори една отворена линия или през Фейсбук, ако трябва. Всеки, който бива спиран с думите: "Провежда се полицейска операция", да напише след това: "В еди колко си часа бях спрян за полицейска операция".

"Ще ангажираме цялото общество, след като обществото е подпалено. И с право! Не го ли пресечем това по този начин, каквото и да направите, колкото и пари да даваме, това обществото няма да го приеме", обобщава аргументите си Борисов.

По този повод икономическият министър Божидар Лукарски също взима думата, съобщавайки, че във ведомствената му Държавната агенция по метрологичен и технически надзор "има получени доста сигнали за използване на несертифицирани или направо казано – частни радари и дрегери, масово от пътни полицаи".

"Изважда дрегера, който си е купил частно, несертифициран, използва него, радари също масово. Ще организираме проверка и съответно ще дадем сигналите на министър Вучков за използването на тези несертифицирани методи", пояснява той.

Тази вметка отприщва нов гневен изблик от страна на премиера, който вече нарежда на Вучков и Лукарски "плюс тази агенция и извикайте, ако трябва, Вучков, всички областни началници плюс СДВР и всички останали. Вземете го на ръчен контрол. Ако вие не се справите с това, ще си отидеш като провален министър, защото хората няма да ти вярват".

"Мисля, че това не се ли направи – със заповеди, с убеждение, с приказки – абсолютно. Тя е така смазана схемата и вече са свикнали на това, че трябва или да се отреже като с нож… И контрол възлагаш, вертикален, на големите началници, избирателно да отиват внезапно и да проверят всичко това, за което говорят. Отиваш ти лично! В края на краищата, още ме избират хората за това, което правих като главен секретар, още заради това, не заради друго. Отиваш сутринта ти преди смяната спираш колите в "Х" дирекция: "Дайте дрегерите!", а до теб е Лукарски с метрологията: "Дайте дрегерите и дайте радарите!"

Само няколко часа по-късно от икономическото министерство съобщиха, че Лукарски е разпоредил на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор да предприеме серия от внезапни проверки на радарите и дрегерите, използвани от катаджиите.

От корупцията в КАТ към здравната реформа

След като изяснява и въпроса с проверката на измервателните уреди в МВР, премиерът продължава с детайлен анализ на това как ширещата се сред пътните полицаи корупция, всъщност, възпрепятства социалната и здравната реформа. Повод за разсъжденията му е минаване по новата част на Околовръстното шосе.

"Вчера минах на околовръстното – щест платна сме направили, Москов (Ивайло Московски – бел.ред.), с теб, няма една здрава мантинела. Катастрофа след катастрофа! Какво беше едно време – дупки, две платна само, много дупки, едва пълзят колите – няма катастрофи. Дали спукана гума, счупен амортисьор, а сега се избиват. То и да не строим – на шест платна им е тясно. Но това е именно, защото вземат лесно книжки, пият и карат. Знаят, че като ги спре, си носят готови пари. И това след това отиват при Калфин да плаща за болни и нетрудоспособни. Колко инвалиди имаме вследствие на катастрофи – средно по десет хиляди на година произвеждаме. Москов нека да направи една справка в Министерството на здравеопазването за лечението от катастрофи. Аз съм сигурен, че стотици милиони, не десетки, а стотици милиони се харчат за това, стотици", възмущава се Борисов.

Той не пропуска да спомене и битовата престъпност, давайки на Вучков поредната заповед – МВР да изпрати полиция в малките населени места и да монтира камери – "като сложите три камери на трите ъгъла на селото и като мине колата утре, ще ги намерите, така както намерихте тези, за които ви поздравяваме всички ние – за тези, които бяха измъчвали бабата и дядото".

"Това са нещата, които очакваме, защото Вежди Рашидов сутринта дойде и ми каза: "Докога МВР ще ни е галеното дете и такива огромни милиарди ще даваме там, а пет милиона не ми давате за култура". Разбра ли ме Вучков? Това са нещата – ако някой колега има против, ние сме един кабинет. Ние искаме да имаме успехи в здравеопазването, искаме да имаме успехи в сигурността, искаме в отбраната и искаме във всяка една сфера. Тези три неща не направи ли МВР...", не успява да довърши Борисов, прекъснат от културния министър.

"Нищо против към МВР, г-н премиер, но аз само се аргументирах, че ние имаме с висше образование хора по библиотеки и читалища в цялата страна с по 350 лева заплата. Това са хора с образование и ценз. Вие сте прав и Ви подкрепям за това, което казахте. Не може хората да остават с впечатление, че след като осигуряваме дрехи, храна и всичко на МВР и да демотивират обществото с вземане на рушвети. Това дестабилизира всичко в страната. Хората от малкото се дразнят повече, затова ви го казах", подкрепя тезата на премиера Вежди Рашидов.

"Вучков, ще кажеш ли нещо в твое оправдание?"

Следва подканяне от Борисов към Вучков – да се включи в дискусията: "Вучков, ще кажеш ли нещо в твое оправдание?"

"Няма нужда да се оправдавам, нито да се правим на изненадани от това, което излезе като клип онази вечер, защото не е тайна, че е ежедневие. Тук наистина напълно споделям тази идея да има видео заснемане на абсолютно всички проверки от страна на "Пътна полиция", защото дори да намалим броя на проверките, ако те са видео заснети очевидно елиминираме изобщо елемента корупция и корупционно поведение на служителите. Така че, по-добре да предприемем този риск и да ги сведем до по-малко тези проверки, но да са видео заснети", демонстрира, че е разбрал повелите на премиера вътрешният министър.

Дори опитва да изпъкне със самоинициативност, съобщавайки на кабинета, че ще разпореди "една 100% проверка на професионалните умения и квалификация на всички, които работят в началото по линия на пътна безопасност".

"Вероятно ще определим срок около месец и половина от средата на януари, да видим как ще проработи такава форма на последващ контрол, дали са способни и имат ли способности да го правят и какви изводи да направим въз основа на една такава комплексна проверка, защото наистина това поведение корупционно на пътя всъщност подрива абсолютно всички останали успехи, които може да постигне МВР. Например, вчера се срещаме с директора на ОЛАФ и чертаем планове да борим измамите с еврофондове, но всичко това потъва на фона на 20-те лева на този катаджия, който отгоре на всичко е поискал и да напусне и да си вземе обезщетенията. Нещо, което, разбира се, няма да се случи", добавя Вучков.

Впоследствие разговорът се отклонява към новия Закона за МВР, който регламентира заплащането на извънредните и нощните часове, в които работят униформените, без за това да има финансови разчети и реално предвидени пари.

"Разбира се, с министър Горанов ще намерим начин да не забавим заплатите за ноември месец (какъв хубав старт ще бъде само за нашето управление, ако забавим заплатите на пожарникарите и полицаите!), след това с актуализацията да си планираме нещата така, че декември и следващата година да има пари за заплати, но имайте предвид, че има много извънредни разходи в момента, които не касаят само МВР. Бежанският натиск е огромен, а идва зима и разходите ни са огромни и трябва солидарност. Без пари ние не можем да го удържим", обяснява МВР шефът.

След кратко напомняне от страна на Борисов, че няма човек "който да обича повече полицаите от мен, камо ли пожарникарите", той нарежда на Вучков още след края на заседанието на правителството да каже на "всеки човек, да знае, че ако не се заснема от началото до края вземането или неговото нарушение, няма право да му съставят акт – няма право".

"Да извика, ако някой е в нарушение – например, спират министър пиян, а нямат право да го санкционират по нашата с теб заповед, защото трябва да се заснема. Тогава викат, оборудваният автомобил идва, спира, заснема цялата проверка, издаването на акта и си заминават. В смисъл – когато е видно, че някой криволичи или е извършил престъпление или е крадец, задържат го и вече си действат по другата процедура", заключва Бойко Борисов, добавяйки нови щрихи в наказателната политика на държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?