Кралев: Българският футбол е един от най-чистите

Идеята България да приеме световно първенство не била екстравагантна

Красен Кралев, сн. БГНЕС

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев смята, че "българският футбол е един от най-чистите" и в него няма уредени мачове и противозаконни схеми.

Така той коментира взаимните обвинения между собствениците на трите най-големи български отбора ЦСКА, Левски и Лудогорец, че в България не се играе честно.

"Не трябва собственици на клубове, президенти и хора, които работят в управата да използват тона на запалянко. Не е редно да има обвинения без доказателства", каза Кралев пред бТВ.

Той съобщи, че в България за миналата година е имало съмнения само за един мач от по-ниските нива.

Кралев коментира, че в България ще участва в кандидатурата за домакинство на световното първенство по футбол през 2030 г. с 2 или 3 стадиона. Един от тях ще бъде националния стадион "Васил Левски", който ще претърпи реконструкция за около 30 млн. лева.

Плановете за построяването на ново съоръжение, което да приема мачове на "лъвовете", също остават, като проектът ще се разшири и той ще бъде за 40 хил. зрители, за да е по стандартите за провеждане на мачове от Мондиала.

Третото съоръжение ще бъда извън столицата и ще се стопанисва от футболен клуб, като най-вероятно ще бъде построено в Бургас или Пловдив.

"Не бих казал, че идеята е екстравагантна, въпреки че на някои хора се струва нереалистична. Битката ще е много трудна, конкуренцията ще е жестока. Това е най-обичаното и популярното първенство в света. Много са силни конкурентите, но балканските страни заявяват ясно, че ще работят заедно по една такава кандидатура и че политически защитаваме общите си интереси на Балканите", посочи той.

Кралев коментира, че идеята за домакинство на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. също минава през инвестиция в инфраструктура на Витоша. В момента планове за издигане на нови съоръжения няма, а работна група обсъжда законовите пречки за строителство.

"Там кандидатурата ни е далеч по-силна и има много големи шансове да я получим. До момента има едно иницииращо писмо, излязло от работната група, за това да се приведат несъответствията в Закона за устройство на териториите и Планът на управление на Витоша, за да могат да се слагат само и единствено стълбове за лифтови съоръжения. Целта на групата е да се види къде има проблем и след това да се търси преодоляването му. Съмнения винаги ще има. Задачата е да убедим хората, че няма да се злоупотреби. Когато това стане, ще се направи един план какво ни трябва за олимпийските игри и тогава ще видим", каза министърът.

Кралев поздрави Кубрат Пулев за скорошната победа над британеца Хюи Фюри в София и заяви, че той и хора като Христо Стоичков и Любо Ганев са спортисти, които са не само победители, а и обединители на нацията.

"Хора като Кубрат Пулев, Христо Стоичков и Любо Ганев са явления. И сега имаме шампиони, но те са лидери - хора, които не само печелят победи, но ги посвещават на България, на всички българи, знаят как да засегнат патриотичната струнка в душата. Те знаят какво да правят с победите си. Тя не е само един медал. Спортът най-много обединява нацията и тези хора го постигат. За това са уникални и ще бъдат помнени винаги!", каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят