Красимир Ципов от ГЕРБ е единственият номиниран за шеф на ЦИК (видео)

Президентът обвини партията на Борисов във "феодални права" върху избирателната комисия

Снимка: БГНЕС

Бившият зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов е единственият номиниран до момента за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), стана ясно по време на консултациите с парламентарните сили за новия състав на органа при президента Румен Радев.

Ако това остане единственото предложение до петък и ако няма проблем при документалната проверка и изслушването, Ципов ще оглави ЦИК, каза Румен Радев.

Въпреки че се появиха редица критики към номинацията на Ципов, до момента нито една парламентарна сила извън ГЕРБ не е подала предложение за председател.

За да не бъде обвиняван, че назначава ЦИК, която ще организира президентските избори през есента, Румен Радев твърдо отказа да се меси в предложенията на парламентарните сили и заяви, че няма намерение да избира нито председател, нито членове на избирателната комисия. По думите му, ако парламентарно представените политически сили не постигнат консенсус за председател на органа, той ще бъде избран чрез жребий, но само ако се появят други номинации извън тази на Ципов. "Няма да избирам аз председател на ЦИК", каза държавният глава.

Той директно обвини ГЕРБ във "феодални права" и "собственическо отношение" към досегашния състав на ЦИК. 

В сряда в 14 ч. Румен Радев стартира консултации с парламентарно представените партии и коалиции за сформирането на новия състав на ЦИК след промените в Изборния кодекс в сила от 1 май. Със свой указ президентът определи правилата за провеждане на публичните консултации и процедурата за назначаване на 15-те членове на комисията.

Очаква се кандидатите да бъдат изслушани публично от 9 ч. на 7 май.

Четирима представители в изборния орган ще има парламентарната група на ГЕРБ - СДС, по трима - "Има такъв народ" и БСП, по двама - ДПС и коалицията "Демократична България" и един представител ще бъде излъчен от най-малката коалиция в парламента "Изправи се! Мутри вън!".

ГЕРБ предложи най-голямата партия да определя председателя на ЦИК, но срещна критики, след като номинира за поста Красимир Ципов, бивш зам.-министър на вътрешните работи.

Изпълнителното бюро на БСП реши да предложи Емил Войнов като зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. От "Изправи се! Мутри вън!" съобщиха, че предлагат за член на ЦИК Росица Матева, която сега председателства Обществения съвет към комисията, припомни БНР. Предложенията на "Демократична България" са социологът Цветозар Томов и общинският съветник в София и математик Любомир Георгиев.

След последните поправки на Изборния закон президентът, освен че ще назначи състава на ЦИК, ще проведе и консултациите за сформирането, които преди се провеждаха в парламента. Румен Радев напомни на критиците си преди дни, че това не означава по-големи негови правомощия.

"Като президент по този новия закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на Централната избирателна комисия. Това е отговорност на парламентарните групи, които също номинират председателя и заместниците, и секретаря на Централната избирателна комисия. Разликата в обществените консултации", каза Радев.

Пред президента партиите и коалициите ще представят номинираните за членове на ЦИК като имена и длъжности, като трябва помежду си да постигнат съгласие за ръководството. Кой ще е председател и секретар, ако такова съгласие няма, ще се определи чрез жребий.

Нито една формация не може да има мнозинство в състава на комисията. Тези, които не получат председателско място или това на секретаря, имат квота за по един заместник-председател. 

Споделяне

Още по темата

Още от България