Красьо Черния получи двегодишна условна присъда за лъжесвидетелстване

Красьо Черния получи двегодишна условна присъда за лъжесвидетелстване

Софийският районен съд (СРС) осъди в сряда на две години условно за лъжесвидетелстване строителния предприемач Красимир Георгиев, добил популярност като неофициалния съдебен кадровик Красьо Черния.

Съдия Ваня Горанова го призна за виновен, че на разпит пред Първолета Никова от Софийската градска прокуратура е излъгал, че не познава магистрати. По време на делото бяха разпитани над десет съдии и прокурори, които заявиха, че се познават с подсъдимия.

Той бе оправдан само по обвинението, че е лъжесвидетелствал за взаимоотношенията си с трима магистрати, тъй като разследващите не успяха да докажат, че те се познават с него. Георгиев трябва да заплати 433 лева разноски по делото.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийския градски съд (СГС) в 15-дневен срок.

Тезата на Красьо Черния през целия процес бе, че на разпита пред прокурор Никова е бил запитан конкретно дали познава "магистрати, които в някакво питейно заведение да си ми предлагали или аз на тях сумата от 200 000 лева или евро", на което той отговорил отрицателно. Това обаче не личало от протокола и така му било скалъпено обвинението в лъжесвидетелстване.

"През целия си съзнателен живот съм живял според повелите на закона, включително и по време на следствията, които са се водели срещу мен. Съдействал съм през цялото време", коментира в сряда Георгиев, след като чу решението на СРС.

Според защитника му Христо Ботев по този казус в употреба е била вкарана "нова процесуална фигура – прокурор свидетел", визирайки Първолета Никова. Адвокатът обяви, че показанията ѝ, дадени в досъдебната фаза, са незаконни, но от прокуратурата контрираха, че това е практиката по дела за лъжесвидетелстване.

Сред магистратите, уличени в нерегламентирани контакти с Георгиев, бяха шуменският съдия Тодор Тодоров, понижен в ранг след това, отстраненият апелативен прокурор на Пловдив Андрея Атанасов, подалите оставки след сериозен натиск членове на ВСС Стойко Стоев и Иван Димов, както и Румяна Ченалова от СГС, която в момента гледа делото "Октопод".

От избухването на скандала през юни 2009 г. Георгиев категорично отрича някога да е говорил с магистрати за списъци с назначения и за членове на ВСС, които може да "купи" срещу 200 000 евро. Тази информация първоначално бе изнесена на заседание на съвета от Иван Колев.

Срещу Красьо Черния тече и процес за укриване на данъци в СГС. За разлика от делото за лъжесвидетелстване той върви при закрити врата, тъй като прокуратурата приложи в материалите по казуса телефонните справки на Георгиев, въпреки че те нямат никакво отношение към доказването на данъчното престъпление.

Споделяне

Още по темата

Още от България