Крехка надежда за изход от политическата криза в Македония

САЩ призоваха мнозинството да формира правителство, ВМРО и СДСМ продължават с взаимните обвинения

Крехка надежда за изход от политическата криза в Македония
Засега няма пробив в политическата криза в Македония въпреки совалките на зам.-държавния секретар на САЩ Хойт Брайън Ий, който в последните два дни се срещна с президента Георге Иванов и лидерите на основните партии в страната. Ий препоръча държавният глава да даде мандат за съставяне на правителство на лидера на СДСМ Зоран Заев и неговите албански партньори и заплаши САЩ да наложат санкции на местните политици, които блокират демократични процес.
 
Засега обаче няма ясни индикации дали ще се стигне до формиране на кабинет. 
 
Президентът Иванов допусна, че може да даде мандат на Заев, но поиска СДСМ  и партиите на етническите албанци да предоставят гаранции за укрепването на единството на държавата, съобщи македонската “Нова ТВ“.
 
Заев от своя страна коментира във вторник, че ще представи отново правителствената си програма, която по думите му ще разбие "всички неразумни аргументи" срещу бъдещо управление на СДСМ и албанските партии. 
 
"Следващата крачка ще бъде новият председател на парламента Талат Джафери да изпрати официално съобщение до президента, че има демократично и легитимно парламентарно мнозинство и Иванов е длъжен да даде мандат за съставяне на кабинет", заяви Заев. 
 
Предсрочните избори в Македония бяха спечелени с малка преднина от ВМРО – ДПМНЕ, но партията не успя да формира правителство. Президентът Георге Иванов пък отказа да връчи мандат на Заев, който получи подкрепа от партиите на етническите албанци в замяна на прокарването на техни искания, включително признаването на албанския за втори официален език в страната.
 
В края на миналата седмица СДСМ и албанските партии избраха за пръв път в историята на Македония етнически албанец за председател на парламента -  Талат Джафери от Демократическия съюз за интеграция (ДСИ). Това предизвика бурна реакция от симпатизантите на ВМРО-ДПМНЕ, които щурмуваха парламента и упражниха насилие срещу депутати. 
 
В опит да потуши напрежението в страната пристигна зам.-държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий, който заяви, че трябва да се намери начин мнозинството в парламента да състави правителство и правителствена програма. 
 
"Знаем, че има притеснения около нея, но това трябва да се обсъжда и да се гласува в парламента“, заяви Брайън Ий, цитиран от "Фокус".  
 
ВМРО и СДСМ продължиха с нападките 
 
Само часове след като  Ий си тръгна от Македония СДСМ и  ВМРО-ДПМНЕ продължиха с взаимните обвинения. 
 
Социалдемократическият съюз /СДСМ/ на Зоран Заев поиска бившият председател на НС Трайко Веляновски да освободи председателския кабинет в македонския парламент.
 
"Всеки трябва да осъзнае новата действителност. Съществува ново мнозинство ръководено от СДСМ, а ВМРО-ДПМНЕ е в опозиция. Необходимо е демократичните процеси да продължат напред чрез мирно предаване на властта", заявиха от СДСМ.
 
ВМРО-ДПМНЕ твърдо срещу "Албанската платформа" 
 
Партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ също публикува съобщение, в което се казва, че "СДСМ е суспендирал правовата държава и това дава възможност в бъдеще, по незаконен начин да се повтаря тази процедура и по този начин да се приеме двуезичност, албански банкноти, двуезични униформи и да се приемат обвиненията за геноцид, които се съдържат в т.нар. "Албанската платформа".
 
"СДСМ вкара Република Македония в дълбока криза, заради желанието за повече власт и опитът да избягат от съдебната отговорност, СДСМ жертва националните интереси на Македония. СДСМ измами народа чрез приемането на "албанската платформа" след изборите и след това чрез опита по нелегален начин да се избере председател на парламента на Македония", заявяват още от ВМРО-ДПМНЕ, цитирани от БГНЕС. 
 
На този фон напрежението в страната не намалява, а протестите с искане за запазване на единството на републиката и срещу бъдещата коалиция между социалдемократите и албанските партии продължават. 
 
Конкретната причина за недоволството стана приемането на т.нар. Албанска платформа, която предвижда промяна на конституцията, на държавните символи и въвеждането на албанския като официален език на цялата територия на Македония.
 
Македония бе на ръба на гражданската война по време на бунт на албанското малцинство през 2001 г., преди международно посредничество да успокои ситуацията, припомня Ройтерс.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят