"Кримската еуфория" в Русия отслабва

"Кримската еуфория" в Русия отслабва

Постепенно намаляват хората в Русия, одобряващи присъединяването на Крим. Броят на убедените, че ползите от това надхвърлят вредите, спадна за година от 70 на 59 процента, пише "Независимая газета", като цитира данни от проучване на общественото мнение на центъра "Левада".

Експерти посочват сред причините растящите цени в Русия - населението все по-често свързва поскъпването със ситуацията в Украйна и с присъединяването на Крим.

Полуостровът бе анексиран от Русия през март 2014 г., след като бе окупиран от руски войски и там бе организиран спорен референдум, незаконен според Киев и Запада.

"Кримската еуфория" в Русия отслабва, защото "за една година хората имаха възможност да осъзнаят нещата, започнаха да размишляват", коментира политологът Константин Калачов. Летовниците, пътували до Крим и в миналото, "отбелязват сега, че цените са скочили, а обслужването не се е подобрило. Не е ясно какво са придобили, щом са почивали там и преди с руски паспорт и руски рубли", изтъква Калачов.

Населението на Русия очаква изостряне на конфликта в Донбас, но смята за правилно Москва да се въздържи от военна подкрепа на украинските сепаратисти и да използва само дипломатически методи - така обобщава вестникът изводите от анкетата.

Жителите на Русия разбраха, че е опасно да вървят и занапред към присъединяване на територии, възприемат вече без ентусиазъм военните действия, заявява експертът Алексей Макаркин.

"Картинката се промени - вече не е толкова хубава: разкрития за корупция в Крим и неспирни вътрешни конфликти. Емоционалният подем сред хората в Русия около присъединяването на Крим си отива", констатира аналитикът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?