КС се произнесе в полза на Синята коалиция по казуса с мандатите в Русе

Двама депутати ще излязат от парламента и на тяхно място ще влязат други заради погрешно отчетени 24 гласа в Русе. Конституционният съд обяви в сряда за незаконсъобразен изборът на народните представители Бюрхан Абазов, избран в 19 МИР – Русе от листата на ДПС и на Венцислав Върбанов, избран в 8 МИР – Добрич от листата на Синята коалиция. На техните места трябва да влязат Михаил Михайлов от Синята коалиция, избран от Русе, и Рушен Риза, който бе втори в листата на ДПС в Добрич.

КС бе сезиран след парламентарните избори на 5 юли за преразглеждане на резултата в Русе заради грешка на местна секционна комисия, при която гласове, дадени за Синята коалиция са били вписани за Коалиция за родината.

Съдът възлага на ЦИК да определи изборния резултат на основата на това решение, като добави към изборния резултат на Синята коалиция в 19 МИР – Русе 24 действителни гласа.

Съдията Благовест Пунев е подписал решението с особено мнение, поради съображения, че искането е недопустимо, а съдията Снежана Начева е със становище по решението.

При обявяването на първоначалните резултати от изборите в Русе бе съобщено, че Синята коалиция получава един мандат в лицето на водача на своята листа в района Михаил Михайлов от СДС. Впоследствие обаче окончателните изчисления и разпределение на мандатите на национално ниво доведоха до разместване в мандатите на ДПС и Синята коалиция. ДПС загуби един мандат в Добрич и спечели допълнителен от Русе, където мандатите му станаха два.

Същевременно Синята коалиция загуби мандата в Русе и спечели един мандат в Добрич. Така вместо Михаил Михайлов от Русе Синята коалиция вкара в парламента Венцислав Върбанов от Добрич, с което представителство в парламента получиха и Обединените земеделци на Анастасия Мозер. Обиден от действията на коалиционните си партньори по обжалване на резултатите в Русе и Добрич, той напусна парламентарната група на Синята коалиция.

Говорителят на ЦИК Александър Александров съобщи, че след като комисията получи решението на съда, ще го изпълни.

Абазов пък посочи пред репортери, че не е запознат с решението на КС, но не се притеснява от това, че ще излезе от Народното събрание. Той коментира обаче, че "не се знае дали става въпрос за техническа грешка или, недай си боже, някой бърка в централната система".

КС се зае с казуса, след като с одобрението на Синята коалиция Михаил Михайлов подаде жалба до ЦИК, която бе оставена без уважение. В началото на август Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожно това решение на ЦИК.

Миналия петък Абазов обяви, че има данни за друго изборно нарушение в Русе и заедно с друг депутат от ДПС – Емел Етем заяви, че заради него можело да отпаднат цели парламентарни групи.

Абазов каза, че е проверил 10 протокола от Русе, като сравнил първичния им вид с внесеното в националната база данни. В 6 от 10 документа Абазов открил несъответствия, като в националния протокол броят на гласовете за Синята коалиция бил по-голям. Общо надписаните според депутата гласове от 6 протокола били 124.

Абазов съобщи, че е подал сигнал до Окръжната прокуратура в Русе и тя е образувала проверка за това как членове на секционна избирателна комисия са се сетили 10 дена след изборите, че са написали 24 гласа не на определен, а на друг ред.

В сряда Абазов изрази надежда да има развитие и по неговите сигнали.

Споделяне

Още по темата

Още от България