Решение на ВАС може да промени изборния резултат в Русе

Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което е оставена без уважение жалбата на Михаил Михайлов за поправка на очевидна фактическа грешка, допусната в секционен протокол, съобщиха от съда в четвъртък.

Става дума за грешка на секционна комисия в Русе – 24 гласа, дадени за Синята коалиция са били вписани за "Коалиция за родината". Грешката е бозспорно доказана, включително чрез нотариално заверени декларации на всички членове на комисията. Нейният председател Теменужка Ганчева е обяснила, че гласовете са записани неволно за друг участник в изборите.

ВАС вече веднаж се произнесе по случая с решение, което изисква от ЦИК да промени базата данни, като включи въпросните 24 гласа за Синята коалиция и отчете наново резултата и разпределението на мандатите.

ЦИК обаче е отказала да се съобрази с решението с аргумента, че случаят е от компетентността на Конституционния съд. С новото си решение ВАС връща делото като преписка на ЦИК за ново произнасяне, при съобразяване със задължителните указания на съда по тълкуването и прилагането на закона. Съдебният състав напомня, че обжалваното решение на ЦИК е постановено в противоречие с влязло в сила друго решение на ВАС.

По случая е сезиран и Конституционният съд, като се очаква на 11 август той да се произнесе по допустимостта на делото.

При обявяването на първоначалните резултати от изборите в Русе бе съобщено, че Синята коалиция получава един мандат в лицето на водача на своята листа в района Михаил Михайлов от СДС. Впоследствие обаче окончателните изчисления и разпределение на мандатите на национално ниво по метода Хеър Ниймайер доведоха до разместване в мандатите на ДПС и Синята коалиция. ДПС загуби едни мандат в Добрич и спечели допълнителен от Русе, където мандатите на ДПС станаха два. Същевременно Синята коалиция загуби мандата в Русенски избирателен район и спечели един мандат в Добрич. Така вместо Михаил Михайлов от Русе Синята коалиция вкара в парламента Венцислав Върбанов от Добрич, с което представителство в парламента получиха и Обединените земеделци на Анастасия Мозер.

Евентуалното преразглеждане на резултатите заради допуснатата фактическа грешка може да наложи поредна размяна на мандатите, тъй че вместо Венцислав Върбанов в крайна сметка в парламента да се окаже русенският кандидат на Синята коалиция Михаил Михайлов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?