Ктиторският портрет на Цветан Василев заличен заради "религиозното невежество" на българите

Отец Никанор: Светотатство е да се критикува този човек! Никъде не съм видял той да е отхапал от общото, за да привлече към частното

Ктиторският портрет вече е заличен.

Ктиторският портрет на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян" е заличен заради "религиозното невежество" и "безобразната простащина" на българите – да се възмущават от този жест на благодарност към бизнесмена.

Това стана ясно от думите на отец Никанор, който в петък с бурно възмущение коментира темата пред Дарик радио. Монахът от Гигинския манастир е известен с честите си медийни изяви и с това, че в миналото си е бил брокер на Уолстрийт.

За това, че Цветан Василев е изографисан заедно със съпругата си Антоанета като основен ктитор и първи епитроп на гигинската света обител, се разбра наскоро. Фотоси, публикувани в социалните мрежи, предизвикаха вълна от коментари за стремежа на новобогатши и олигарси да търсят индулгенции чрез щедри дарения към Църквата, да получават архонтски титли и да бъдат увековечавани като ктитори.

Според отец Никанор именно това отношение, което той категорично не приема, е накарало банкерът Василев да поиска да му заличат ктиторския портрет.

"Безобразна простащина. Това светотатство, което извършиха - да влизат, да показват този човек, който е много свестен и качествен. Делото, което е направил, ще остане за поколенията. Това нещо ще трябва да се стимулира, това дарителство на богатите хора. Тези, които са против него и му скроиха това омерзително нещо, ги няма никъде нарисувани, защото никъде нищо не са дали и не са построили. Що за учудване е, че един ктитор, не говоря за обикновен дарител, се изписва. Това е нещо съвсем нормално", заяви отец Никанор.

Както Mediapool вече писа, според справка на даренията, качена на сайта на църковния храм, Цветан Василев безвъзмездно е предоставил 532 920 лева за ремонт и разширяване на религиозния комплекс от 2009 г. досега. Гигинският манастир е предпочитан обект и за правителствата на тройната коалиция и ГЕРБ, които са го субсидирали с общо 400 000 лева през последните 5 години.

В кратката историческа справка в сайта на светата обител Цветан Василев е определен като "благоприветливия и благочестив български банкер".

"Човекът се погнуси от тази кампания. Без това едвам го кандърдисахме. Ние искахме да има негов портрет, а не той. Човекът каза, че след като се е вдигнал такъв шум, да го няма, като не искат да го виждат неговите врагове. Нормална човешка реакция на един скромен човек. В момента го няма портрета на г-н Василев. Заличихме го веднага, след като ни се обади. Там ще бъдат сложени други портрети на други ктитори от 19-и век, които ги имаше на друго място. Тук ще ги повторим и това е. Той даде средствата и се направи тази нова прекрасна църква, една голяма част и от манастира с тях иска да се направи. Човек, който няма вяра, не може да направи такова дарение в такова количество", продължава гневно монахът.

В опит да подобри религиозната култура на народа си отец Никанор уточни пред Дарик радио, че ктиторът не се определя по лични достойнства, той не е светия и няма ореол на образа си. Добави също, че без ценности българинът е готов да оскверни и най-святото, посочвайки, че в Гърция нямало как да се случи подобно нещо.

"У нас не се посвениха в храма да влязат като свине и вътре да вилнеят като едни диви прасета да рушат. Беше една ругатня от името на неговите конкуренти. Като не можаха да го победят на пазара, ще го победят иначе в медиите, като го обругаят. Това не е допустимо и е нечовешко, камо ли за християнско", вън от кожата си е отецът.

"Аз все пак съм финансист. Знам какво значи една банка и колко важна е тя. За мен е един от хората (Цветан Василев – бел.ред.), които се нареждат в графата предприемачи. Тези, които се стараят в България да се създава благосъстояние. Да има и да се разкриват работни места. Никъде не съм видял той да е отхапал от общото, за да привлече към частното. Напротив, в момента на най-тежка световна финансова криза той успя да продаде миноритарен дял акции от българска банка на чуждестранни инвеститори и вкара в тази страна тогава 200 милиона", обясни отец Никанор на невежите.

По думите му е грях да посягаш на общото в името на частен интерес, каквото се разбирало под определението олигархия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?