Кунева: Недоразумение с учителските заплати няма

”Вместо да се опитват едни или други гласове да ми пречат, нека застанат до мен и помогнат”

Кунева: Недоразумение с учителските заплати няма

Недоразумение с учителските заплати няма. Това заяви вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева в първия си коментар след като в понеделник беше отрязана от премиера Бойко Борисов за обещаното от нея 10 процентно увеличение на учителските възнаграждения по време на учителския събор в зала ”Арена Армеец” миналата неделя.

”Това са разговори, които на експертно ниво много ясно се комуникират с министерство на финансите. Колективният договор се дели на 2 части. Едната е когато има силна бюджетна уговорка, а другата част е това, което казах: ще работим за увеличение”, каза Кунева.

”Нека бъда ясна, когато казах ”ще работим”, означава точно това”, повтори тя, акцентирайки върху това, че думите ѝ не са разбрани правилно.

Тя отказа да коментира искането на БСП да подаде оставка заради гафа с учителските заплати. Също така допълни, че се чувства обидена от въпроса дали е излъгала учителите за увеличението на заплатите.

”Аз не вярвам в реформи без пари, за това ”ще работим за” беше много силен сигнал за учителите”, допълни Кунева.

”Започваме приоритетите по бюджетната процедура. Аз няма да отида и да говоря пред или вместо министъра на финансите или премиера, но това е моята задача като министър – да нараснат парите за образованието”, допълни Кунева.

”Вместо да се опитват едни или други гласове да ми пречат, нека застанат до мен и помогнат”, каза още тя.

Според първоначални сметки едно подобно увеличение би струвало 120 млн. лв. ”Когато един учител започва кариерата си, той е с най-ниската заплата. Ако към най-ниската се прибавят 10% не е толкова натоварващо за бюджета”, допълни Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?