Кунева уличи Борисов в "политическа подлост"

Начинът, по който премиерът се изложи за АСТА, е безпрецедентен в Европа

Кунева уличи Борисов в "политическа подлост"

Начинът, по който се изложи за пореден път българското правителство и министър-председателят е безпрецедентен в Европа”, заяви първият български еврокомисар Меглена Кунева по повод отправените ѝ обвинения за одобрението на международното споразумение за борба с фалшификациите АСТА.

Кунева, която е председател на движението "България на гражданите“, заяви в четвъртък пред бТВ, че е разбрала за споразумението сега, когато се оказало, че българското правителство няма представа какво е подписало и за какво е преговаряло. Тя смята, че твърденията на министър Трайчо Трайков, че като еврокомисар не е защитила правата на потребителите, са обидни и неоснователни.

Притиснато от масовите протести, преди ден правителството реши да спре ратификацията на АСТА, което България подписа миналия месец. Премиерът Бойко Борисов обаче изтъкна, че преговорите били водени от предишното правителство на Станишев и от бившия еврокомисар Меглена Кунева, а сега неговият кабинет се налагало да поеме политическата отговорност за подписването на АСТА, както и за спряната ратификация

Кунева припомни изказването на говорителя на Европейската комисия Марк Грей, който заяви, че тя няма нищо общо с АСТА.

Проблемът е, че ние не вярваме, че АСТА ще бъде използвана за защита на авторското право. Защото ние нямаме доверие в българската държава и българското правителство”, коментира Кунева.

“Тази последователна политическа подлост да се търси някаква вина у някого, става симптоматична”, продължи тя и апелира от телевизионния ефир: "Г-н Борисов, не може ли без подлости?"

Основният “виновник” за скандалите около АСТА, според Кунева, е премиерът, който с близки на него медии я атакува напълно безпочвено. “Съвсем категорично е и българското правителство много се изложи, след като намеси Европейската комисия в някакви вътрешни интриги”, изтъкна Меглена Кунева.

Тя сравни реакцията на премиера Бойко Борисов с реакцията на полския премиер Доналд Туск. Кунева припомни, че когато Полша се е отказала от АСТА, Туск се извинил на полските граждани, поел е отговорността върху себе си и не е обвинил нито някой полски еврокомисар, нито ЕК, нито опозицията за действията на собственото си правителство.

Кунева на няколко пъти нарече "политическа подлост“ навика на Борисов да  прехвърля вината за провалите си на различни от него хора, и добави, че атаките на премиера срещу нея са доказателство, че е направила нещо правилно. Тя обяви, че знае откъде идват атаките, кой ги формулира и колко го е страх.

На въпрос дали нейното сдружение ще се превърне в политическа партия, тя отговори лаконично: “Това е валиден политически проект”. Кунева каза, че хората около нея не стоят със скръстени ръце, а атаките от страна на Борисов срещу нея я правят все по-решителна в това отношение. Тя обаче подчерта, че ако влезе в политически сблъсък с ГЕРБ, това няма да е заради управляващата партия, а заради хората.

На въпрос дали би приела ролята на балансьор, Кунева отговори, че тази роля не я блазни. Тя посочи, че в момента ГЕРБ е балансьорът в българската политика, защото балансира между интересите на Бойко Борисов, ДПС и БСП, които държат партията на власт.

Меглена Кунева заяви, че правителството не е успяло със задачата, заради която беше избрано, а именно да се справи с борбата с организираната престъпност и корупцията. Тя нарече последния доклад на Еврокомисията "код червено“ за България и прогнозира, че следващото "голямо наводнение”, ще е провалът в административната реформа.

Споделяне

Още по темата

Още от България