Купувачът на БМФ иска да отложи обещаните инвестиции с 3 години

Купувачът на БМФ иска да отложи обещаните инвестиции с 3 години

Германско-българският консорциум "Кей Джи Маритайм Шипинг" е поискал да отложи с три години обещаните инвестиции в закупеното от него "Параходство Български морски флот" (БМФ). Това съобщи в сряда Емил Бозуков, председател на Надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол (АСК).

Договорът между държавата и "Кей Джи" за 70% от акциите на БМФ предвижда инвестиции в размер на 779.88 млн. лева за 10 години, като за първите пет години инвестициите са 372 млн. лева. Новият собственик на БМФ се ангажира да закупи 25 нови кораба при сключването на сделката. Купувачът дори заяви, че е почнал преговори с корабостроителници в България, Япония и Южна Корея за закупуването на 21-25, 35-40 и дори 200 хиляди тонни кораба.

Законът за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК) дава възможност на купувачът да поиска разсрочване на задълженията, но за това е необходимо разрешение на Министерския съвет, обясни Бозуков. В момента АСК е поискала становище по случая от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а след това искането ще бъде внесено в Министерски съвет.

През август миналата година "Кей Джи Маритайм Шипинг” придоби 70 на сто от акциите на “Параходство Български морски флот”, като заплати 440.1 млн. лева. Държавата прие офертата на консорциума именно заради обещаните инвестиции.

Трийсет на сто от акциите на купувача на БМФ "Кей Джи Маритайм Шипинг" са на българската компания "Адванс Пропъртис" – собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Те пък притежават фармацевтичното предприятие "Биовет Пещера" и имат инвестиции в недвижими имоти. Останалият дял е на "Кей Джи Маритайм Партнърс", в която 99% държи германският корабен чартьор "Мартрейд Шипинг енд транспорт", регистриран в Дюселдорф, а останалият процент е на индийския корабен мениджър "Акорд Шип Мениджър".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?