КЗК отмени избора на охрана на 21 язовира

Комисията за защита на конкуренцията отмени избора на четири фирми да охраняват денонощно 21 язовира, които се стопанисват от земеделското министерство. Това съобщи в четвъртък антимонополния орган, който е преценил, че нито едно от лицата в комисията, която е оценила кандидатите за обществената поръчка, няма необходимата квалификация и опит в областта, за да вземе подобни решения.

Това обаче не означава,че язовирите ще остават безнадзорни. Те ще продължат да се охраняват от служители на държавната фирма "Напоителни системи", която притежава необходимия лиценз за тази дейност, уточниха от земеделското министерство..

Така процедурата се връща на етап назначаване на нов състав на оценителната комисия.

Производството е образувано по жалба на фирмите "Елитком 95" и "Мултифорс", които не са били съгласни с решението охраната на обособените в четири групи язовири да бъде дадена на дружествата "Люкрим гард“, "Прайд холдинг груп“, "АСО Панема“ и "Викинг Николов“.

Според КЗК, констатираното нарушение е съществено, тъй като се отразява върху възможността на помощния орган компетентно да изпълни задачата, за която е назначен, а именно законосъобразно провеждане на процедурата. Последицата от това нарушение е незаконосъобразност на всички извършени действия на комисията по разглеждане, оценка и класиране на офертите, включително и на решението за определяне на изпълнител на обществената поръчка, посочва комисията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?