КЗК призна нарушение в конкурс на "Летище София", но няма да го анулира

КЗК призна нарушение в конкурс на "Летище София", но няма да го анулира

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е открила дискриминационни условия в конкурса за застраховане на летищата в София, Пловдив и Горна Оряховица, обявен от "Летище София" АД, но въпреки това няма да постанови прекратяване на договора с избрания изпълнител. Това става ясно от съобщение на антимонополния орган от 15 юни.

Причината е, че жалбоподателят срещу софийското летище - застрахователната компания "Армеец", е атакувал откриването на процедурата – т.е. условията на търга, но не и избора на победител – застрахователното дружество "Интерамерикан България".

Всъщност от "Армеец" нямат законово право да обжалват избора, защото не са участвали в търга и не са заинтересована страна. А пък в търга не е имало как да участват, защото не са можели да покрият условията, които именно са атакувани пред КЗК. В същото време участник в търга – застрахователно дружество "Булстрад", класирано на трето място, е обжалвало класирането, но КЗК е оставила жалбата без уважение.

Договорът с "Интерамерикан" е за 233 хил. долара без ДДС и е за една година. Контрактът е за застраховка "Гражданска отговорност към трети лица", с която компанията ще трябва да покрие разходите за неумишлени вреди, причинени от действия на летищата в София, Пловдив и Горна Оряховица.

Според жалбата на "Армеец" дискриминационните условия са изискванията за рейтинг на кандидата минимум "А-", даден от агенция "Стандард енд Пуърс", удостоверение от Комисията за финансов надзор, че участникът е акционер в застрахователна компания, като се посочи и колко е участието му. Допълнително изискване е този акционер да има поне 5 млрд. евро премиен приход за 2008 г.

Според "Армеец" такъв премиен приход за 2008 г. надхвърля значително целия пазар на общо застраховане у нас за периода.

Освен това акционерът на практика не е участникът в процедурата и неговото финансово състояние и качества не засягат дейността и изпълнението на задълженията по поръчката, твърдят от "Армеец".

Налагането на подобно изискване означава, че в търга могат да кандидатстват само представители на големи чужди застрахователни компании, но не и такива с български акционери.

От "Летище София" обаче твърдят, че от всички застрахователи в България, поне пет отговарят на изискванията и са подали оферти. Според тях високите лимити на отговорност, които трябва да покрива бъдещият победител, са причина за налагане на такива условия.

"Интерамерикан България" е на българския застрахователен пазар от 1998 г. и е основано с чуждестранен капитал. То е част от холандския застрахователен холдинг "Еуреко груп". Основен акционер в групата е холандската "Рабо банк".

КЗК счита, че жалбата на "Армеец" е основателна и определя за незаконна процедурата за откриване на търга от "Летище София", но най-вероятно от това нищо няма да последва.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?