КЗК разреши две сливания между кабелни оператори

Две сделки, окрупняващи присъствието на кабелни оператори, разреши Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщиха от там в сряда.

Органът е разрешил на „Евроком Кабел Мениджмънт България” да погълне активите, правата и отношенията на кабелния оператор „Коел” ЕООД, София, съобщиха от държавния орган в сряда.

Това е поредната придобивка на "Евроком", след като преди около два месеца регулаторът одобри придобиването на "Центрум груп-Кабел", а в средата на миналата година купи и "Еуроком Пловдив". Едноличен собственик на „Евроком Кабел Мениджмънт България” ЕООД е „ФН Кейбъл Холдингс Б.В.” Амстердам, Холандия.

Втората сделка е за придобиването на 100 % от акциите на „Евроком АБЦ” АД – Разград, от страна на „Кейбълтел” ЕАД, София. Притежател на "Кейбълтел" е „Рамфорд Алайънс Лимитед”.

И двата случая КЗК е преценила, че сделките няма да доведат до установяване на господстващо положение от страна на окрупняващите се оператори.

Въпреки поредицата придобивки, увеличаващи пазарния дял на "Евроком Кабел", КЗК е установила, че поглъщането няма да повлияе негативно на конкурентната среда. Планираната концентрация ще засегне пазара на предоставяне на платена телевизия, но тенденцията към консолидацията на разглеждания пазар ще подобри качеството на мрежата, ще създаде възможности за повече инвестиции и ще разшири гамата от услуги за потребителите, посочват от антимонополния орган.

За сделката на "Кейбълтел" КЗК е преценила, че тя ще повиши нивото на обслужване на клиентите в Разград и подобряване на програмната схема. Освен това абонатите ще имат достъп до Интернет и възможност да използват телефония на конкурентни цени.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?