Лавров поиска от САЩ освобождаването на обвинената в шпионаж Мария Бутина

Лавров поиска от САЩ освобождаването на обвинената в шпионаж Мария Бутина

Руският външен министър Сергей Лавров каза на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, че арестуваната в САЩ иобвинена в шпионаж руска гражданка Мария Бутина  е задържана по изфабрикувани обвинения и трябва да бъде освободена, предадоха "Ройтерс" и ТАСС.

В телефонен разговор с Помпейо Лавров изтъкнал, че действията на американските власти, арестували в САЩ Мария Бутина по изфабрикувани обвинения, са неприемливи и тя трябва да бъде освободена в най-скоро време, се посочва в изявление на руското външно министерство.

Двамата са обсъдили също перспективите за подобряване на двустранните отношения, положението в Сирия и региона, включително възможностите за взаимодействие на Русия и САЩ заедно с други страни за решаване на хуманитарните проблеми в Сирия, както и усилията по денуклеаризация на Корейския полуостров.

29-годишната Мария Бутина беше арестувана във Вашингтон на 16 юли и обвинена в опит да повлияе на американски граждани и политици в полза на Русия. Бутина е работела по инструкции от високопоставен служител в руското правителство, на когото са наложени санкции от американското Министерство на финансите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят