Лекари и министър искат вдигане на здравната вноска

Според съсловието тя трябва да стане плавно 12 на сто, реформите обаче са задължителни

Лекари и министър искат вдигане на здравната вноска

Здравният министър Мирослав Ненков и Българският лекарски съюз (БЛС) се обявиха за увеличаване на здравната вноска още от следващата година, но и според двете страни това трябва да е съпътствано с реформа в сектора.

Според Ненков, вдигането на здравната вноска с един процент от сегашните 8 на сто още през следващата година е един от начините да влязат повече пари в системата, която изпитва хроничен дефицит и дори дадените ѝ допълнително 225 млн. лв. през лятото се оказаха недостатъчни и сега ще иска нови над 100 млн. лв. при бъдещата актуализация на бюджета.

Болници предлагат да има лихви върху забавените плащания от НЗОК

Да се намери законов механизъм, който да позволява на болничните заведения да начисляват лихви върху забавените плащания от страна на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), тъй като заради това самите те трябва да погасяват с лихви задълженията си към фирмите производители на лекарства и консумативи. Това предложение отправи в понеделник директорът на столичната Александровска болница д-р Костадин Ангелов.

Още

"Повече пари в системата на здравеопазването отнякъде трябва да дойдат. Това е един от пътищата. Надявам се следващото управление на министерството и този парламент да покажат на обществото, че са готови да организират по-добре нашата система – организацията на харчовете, т.е. да се оптимизират харчовете. Икономията е вид печалба", коментира Ненков отправеното по-рано през деня предложение на Лекарския съюз здравната вноска да започне да се качва, докато достигне 12 на сто.

"Става дума за постепенно дигане на вноската, не изведнъж и рязко. Но има две условия. Първо, държавата да стане изряден платец, т.е. да си плаща всички, които осигурява, в пълен размер да поеме вноските, и едва след това да се мисли за вдигане на вноската. И тя да се вдига с около 1% на година и през година. Докато се стигне до 12%, колкото трябва да бъде”, обясни председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, цитиран от Дарик радио.

Директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов обаче смята, че с 1% увеличение няма да се разреши недостигът в системата.

"Около 7 до 8 млрд. според различните данни са необходими, за да върви сектор "Здравеопазване". От тях 4 млрд. са публичен ресурс и около 3 млрд. – 3.5 млрд. са различни видове доплащания над масата и под масата. 1% е недостатъчен, ако вървим в посока увеличаване на здравната вноска, посочи Ангелов, цитиран от БНР.

Ние лично сме "за" малко увеличение на здравната вноска, но това няма да доведе до по-качествено здравеопазване, тъй като проблемите са много – свръххоспитализация в болниците, както и разхищение на лекарства, коментира Пенка Георгиева от "Заедно с теб".

На извънредния си събор, който се проведе в края на предишната седмица, лекарите са се обединили около идеята, че бюджетът за здраве за следващата година трябва да бъде в размер на тазгодишния, като към него се добавят и средствата, с които се очаква той да бъде актуализиран през идната година.

"Това, което беше тази година, плюс актуализацията около 303 млн. Точната цифра прави над 3 млрд. Като сложим в това число и Министерство на здравето стават 3.7-3.8 млрд”, заяви Райчинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?