В Световния ден на здравето

Лекари протестираха срещу финансовите рестрикции за болниците

МЗ не изключва корекции за ощетените, но анализите показват и много злоупотреби

Лекапи символично протестираха срещу  рестрикциите във финансирането им, сн. БГНЕС

Символичен протест срещу методиката, по която здравната каса финансира болниците през тази година, обявиха лекари в Световния ден на здравето 7 април. Без да спират работа, те сложиха протестни лентички на реверите си в знак на несъгласие с наложените финансови ограничения. Според методиката болниците би трябвало да получат между 90% и 95% от разходите си за миналата година, но част от тях са се оказали с по-орязани бюджети.

Идеята на рестрикциите е да се спрат преразходите на болниците, като на първо място те трябва да подсигурят спешното лечение и останалият свободен ресурс да е за планови операции, които обаче ще могат да се отлагат във времето чрез листи на чакащите.

В протеста се включиха основно частни и малки общински болници, но методиката среща съпротива и от някои държавни лечебни заведения и лекари-онколози. Основните критики на лекарите са, че заради бюджетните ограничени лечението на пациенти трябва да бъде отлагано, а някои болници са заплашени от фалит.

Единствената държавна болница, която открито подкрепи протеста, бе университетската болница ”Свети Иван Рилски”. Директорът ѝ Дечо Дечев коментира пред БНР, че причината само част от болниците да протестират е, че през изминалите две години част от лечебните заведения са получавали свръхфинансиране, докато други са се опитвали да спазват правилата с орязани бюджети и сега парите за всички се намаляват поравно. ”Новата методика за финансиране на болниците ще доведе до това част от пациентите да плащат от джоба си”, каза той.

Управителят на общинската болница в Червен бряг д-р Цветан Костадинов обясни, че в неговото лечебно заведение 80% от приема е спешен и неотложен. ”В същото време имаме голяма хемодиализа, която също е включена в медицинските дейности, на които ни се налагат ограничения. Ние няма как да заложим ограничения на хемодиализата“, коментира той пред БНТ.

Д-р Бойко Миразчийски от Българската болнична асоциация и управител на частна болница в Бургас съобщи, че има болници, на които бюджетите са намалени с 20 до 30 процента.

Междувременно млади онколози излязоха с отворено писмо, с което се обявяват против рестриктивната методика. ”Чрез въвеждането на лимити се гарантира спазването на финансовата рамка и бюджета на НЗОК, но се поставя дължимата на пациентите медицинска помощ в зависимост от бюджета на НЗОК и неговото месечно разпределение, а не в зависимост от здравните им нужди”, посочват те.

Онколозите допълват, че лекарят следва да се съобрази с две противоречиви обстоятелства - от една страна потребностите от животоспасяващо лечение на пациентите с онкологични заболявания и в същото време "определен лимит на медицинските дейности”, който не може да бъде надвишен.

Те предупреждават, че ограничението ще затрудни достъпа на пациентите до нови скъпо струващи терапии, които обаче са много по-ефективни от традиционните.

Срещу лекарския протест и в подкрепа на наложените рестрикции се обявиха от Пациентски организации "Заедно с теб".  ”Ние считаме, че трябва да се даде шанс на екипа на Министерството на здравеопазването да проведе предлаганите реформи. Факт е, че в здравеопазването цари хаос и липса на контрол. Крайно време е нещо да се промени”, се казва в тяхна позиция.

”По цял свят има плановост в приемане на пациентите и не считаме, че изчакването известно време за операции, когато заболяването позволява, би застрашило нашите права”, посочват пациентските организации.

От Министерството на здравеопазването обявиха, че ще правят през следващите три месеца анализи за това има ли ощетени от методиката болници. Направените дотук анализи обаче са по-скоро в ущърб на болниците.

”Не може в цялата страна средната заболеваемост от неврологични заболявания да бъде 20%, а в една област на страната да бъде 48%. Не може в една общинска болница да се лекуват повече случаи на кома, отколкото в цяла София. Това са реални неща. Тези неща излизат при анализите, които правим.“, заяви зам.-здравният министър Ваньо Шарков пред БНТ. Той обеща за несправедливо ощетените болници да има корекции на лимитите, но и санкции за некоректните.

По повод притесненията на онколозите Шарков заяви, че след приемането на промените в Закона за здравното осигуряване и разделянето на медицинските услуги на три пакета повече няма да има листи на чакащи за онкология.   

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?