Лекарите на Навални пак не бяха допуснати при него

Полицията задържа привърженици на опозиционера преди насрочените за утре протести

Лекарите на Навални пак не бяха допуснати при него

Личният лекар на руския опозиционер в гладна стачка Алексей Навални и други медици бяха спрени днес на портала на наказателната колония, в чийто болничен стационар той бе прехвърлен предния ден, предаде Франс прес.

Борецът срещу корупцията, спрял да се храни преди три седмици, бе доставен вчера в затворническа клиника в град Владимир североизточно от Москва. Близките му и лекарите, които се грижат за него, твърдят от няколко дни, че има риск да умре всеки момент.

Анастасия Василиева, личен лекар на Навални и ръководител на опозиционен синдикат, заяви, че не е успяла да види днес своя пациент, както и всеки път, когато се е опитвала да се срещне с него, от началото на март - откакто е хвърлен зад решетките.

"Това е твърде неуважително държане с хора, дошли просто да изпълнят човешкия си дълг, лекарския си дълг да помогнат на един пациент", заяви тя за АФП пред колонията и добави, че за 44-годишния адвокат въпросът е "на живот и смърт".

Навални спря да се храни на 31 март в знак на протест срещу условията, в които го държат. Той обвинява затворническата администрация по-специално в това, че отказва да пусне при него лекар, а той страда от двойна дискова херния и загуба на чувствителността в ръцете и краката.

Критикът номер едно на Кремъл бе арестуван през януари при връщането си в Русия от лечение в Германия след отравяне, в което обвинява лично Владимир Путин. Той получи присъда от 2,5 години затвор по дело за измами от 2014 г., смятано от мнозина за политически мотивирано.

Руските затворнически служби увериха вчера, че здравословното състояние на опозиционера е "задоволително", но близките му и ЕС незабавно поставиха под съмнение това твърдение.

Съратникът на Навални Леонид Волков заяви, че той е прехвърлен "в концлагер, място за изтезания, а не в болница".

"Амнести интернешънъл" прецени, че това прехвърляне е "наказание, маскирано като медицинска грижа", защото властите се готвят "да го хранят принудително, за да спрат гладната му стачка и да го накажат отново".

Съдбата на опозиционера наред с отношенията между Брюксел и Москва бе вчера в програмата на заседание на външните министри от ЕС. Западът повиши тона, с който разговаря с Русия. Москва продължава да заклеймява критиките откъм Запада като намеса във вътрешните ѝ работи.

Междувременно привържениците на Навални призоваха за демонстрации в цяла Русия утре, когато се очаква годишното обръщение на Владимир Путин към парламента на страната. Вътрешното министерство предупреди, че няма да позволи никаква "дестабилизация" и ще вземе "всички необходими мерки" за целта.

Полицията задържа привърженици на опозиционера преди насрочените за утре протести

Днес руската полиция предприе строги мерки срещу привърженици на Навални, предаде ДПА.

Служители на неговия антикорупционен фонд в сибирския град Курган публикуваха днес в социалните мрежи видео, показващо как координаторът им Алексей Шварц бива задържан. Видеозаписът показва как двама мъже в цивилно облекло извличат Шварц от една сграда и го вкарват принудително в автомобил пред очите на приятелката му.

Привърженици на Навални съобщават за арести и в Санкт Петербург, Твер и Волгоград.

За утре са планирани протести в над 100 руски по-големи и по-малки градa с искане властите да подобрят влошаващото се здравословно състояние на 44-годишния опозиционер.

Градските власти в Москва предупредиха хората да не участват в неразрешени демонстрации утре. Те изтъкнаха противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса и заявиха, че полицията ще вземе всички необходими мерки да гарантира обществения ред.

Правозащитници критикуват руските власти, че използват противоепидемичните мерки като претекст да ограничат свободата на събрания. По-рано през годината хиляди хора бяха арестувани на многолюдни демонстрации в цяла Русия с искане Навални да бъде освободен от затвора.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?