Лекарка обвини здравния министър и шефа на "Пирогов" в поръчково уволнение

Д-р Десислава Кателиева

Председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ д-р Десислава Кателиева е уволнена от "Пирогов", което според твърденията ѝ е станало по поръчка на служебния здравен министър Илко Семерджиев заради изразявани от нея неудобни позиции.

Кателиева е на основен трудов договор в Националната кардиологична болница и на допълнителен трудов договор в "Пирогов", откъдето сега е освободена.

"Независимо от недостига на кадри и свръхнатоварването с пациенти, днес аз се оказах излишна за спешната болница с моя 22-годишен стаж и специалност спешна медицина", казва Кателиева в отворено писмо, изпратено до медиите.

"Днес по поръчка на един отмъстителен министър и зависим директор вече не работя в УМБАЛСМ "Пирогов", твърди тя.

"Защо съм убедена, че новия директор на "Пирогов" ме уволни по поръчка на министъра на здравеопазването? Аз съм председател на сдружение на спешните медици (НАРСМП), което е член на европейската асоциация по спешна медицина. На 19.02.2017 г. зададох на министър Семерджиев 5 въпроса за бъдещето на спешната помощ, след като ни остави без национален консултант, дни преди да останем и без стандарт по спешна медицина. Отговор не получих. Но получих предупреждение от все още невстъпилия в длъжност нов директор на "Пирогов", че иска да се срещне с мен и ми препоръчва да се въздържам от медийни изяви. На висок глас казах, че се готви промяна в политиката за спешна помощ у нас, като се пренебрегват приети от предишни министри програмни и нормативни актове", обяснява Кателиева.

"На режисирания събор на Българския лекарски съюз" ми бе отнета думата, когато се опълчих срещу сливането на спешна и неотложна помощ в НРД 2017 г. Внесох протестна декларация до МЗ срещу превръщането на спешните медици в заместници на личните лекари. Отново не получих никакъв отговор, разказва тя.

Лекарката припомня, че преди седмица е излязла и на протеста пред "Пирогов" в защита на д-р Атанас Кацаров, който по думите ѝ "по поръчка бе поставен в условия да не може да се грижи за пациентите си". Кацаров, който е началник на Клиниката по детската ортопедия и травматология, напусна със скандал, обвинявайки новото ръководство за твърде скъп и зле организиран ремонт на клиниката, застрашаващ здравето на малките пациенти.

Кателиева е убедена, че е уволнена заради смелостта ѝ да казва истини. "Няма да ме спрете, г-н министър и г-н директор! Министрите и директорите идват и си отиват, но аз оставам и независимо дали в столична болница или в отдалечен филиал, аз ще се боря за живота на пациентите си. Завинаги спешен медик д-р Д. Кателиева", завършва писмото на уволнената лекарка.

Споделяне

Още по темата

Още от България