Лекарският съюз иска увеличение в бюджета на НЗОК за догодина с 330 млн. лева

Лекарският съюз иска увеличение в бюджета на НЗОК за догодина с 330 млн. лева

Българският лекарски съюз очаква бюджета на здравната каса за догодина да бъде с между 330 млн. лева и 400 млн. лева по-висок от тазгодишния, като според съсловната лекарска организация това е напълно постижима цел заради очакваните по-добри постъпления от здравни вноски. Освен това Лекарския съюз настоява за балансиран бюджет, без предварително заложен дефицит, каквато е практиката в последните години и се разчита на отварянето на резерва още преди средата на годината.

По-големите постъпления се очакват от увеличаването на минималната работна заплата, променения размер на вноските от страна на държавата и др.


"Нашият стремеж беше да предложим една макрорамка, която да изчисти дефицитите особено в частта за медицинските дейности. Категорични сме, че е време да се сложи край на планирането с дефицит, след което много скоро се прибягва до отваряне на резерва на касата", каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.


От съсловната организация предлагат средствата за следващата година в първичната и в специализираната извънболнична помощ да бъдат увеличени с 20-22%, с които ще се осигури по-добро ниво на профилактиката.

Грозев допълни още, че от БЛС предлагат резервът на НЗОК да не бъде 10 на сто от бюджета ѝ, както е в момента, а 5 на сто и той да се използва само в извънредни ситуации - природни бедствия, усложнена епидемиологична обстановка, тежки пътнотранспортни произшествия с много пострадали, бежанска вълна и др. По думите му към тези 5 процента в резерва може да постъпят и сумите от надсъбрани здравноосигурителни вноски.

Предложенията на БЛС ще бъдат представени в Министерството на здравеопазването, Надзорния съвет на НЗОК и Народното събрание.

Споделяне

Още от България