Лекарският съюз поиска от премиера актуализация на бюджета на НЗОК

Лекарският съюз поиска от премиера актуализация на бюджета на НЗОК

Българският лекарски съюз (БЛС) писа лично до премиера Бойко Борисов с искане да предложи на дебат в Министерския съвет актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тази година.

През лятото, когато излезе първоначалната шокираща прогноза за 200 млн. лева дефицит в бюджета на касата в края на годината, Борисов обяви, че държавата няма да го покрие и призова касата да си направи разчетите. В последствие прогнозата за дефицита стана по-оптимистична.

Последните разчети на председателя на Надзорния съвет на касата и зам.-финансов министър Кирил Ананиев сочат, че очертаващият се в края на годината дефицит ще е между 70 и 100 млн. лева в зависимост от това какви отстъпки ще успее да прибере касата от фармацевтичните фирми за тази година. Най-голям преразход генерират онкомедикаментите за болнично лечение.

Здравният министър Петър Москов упорито отрича необходимостта от актуализация и наскоро коментира, че в касата няма дефицит, тъй като в края на август изпълнението на бюджета е било 68%.

Лекарският съюз посочва, че е недопустимо дефицитът да бъде компенсиран за сметка на лекарите и болниците и извършената от лечебните заведения дейност да не бъде изплатена.

Преди време БЛС настоя касата да изплати и надлимитната дейност на болниците – изработеното от тях над определените им бюджети. По информация на съсловната организация надлимитната дейност ще достигне 65 млн. лева в края на годината.

Москов обаче беше категоричен, че това няма да се случи и през миналата седмица коментира, че надлимитната дейност е извън закона, а заместникът му Бойко Пенков дори заяви, че болниците с превишени бюджети трябва да бъдат санкционирани    .

Лекарският съюз е твърдо за актуализация и не подкрепя вариант дължимите за тази година суми да бъдат прехвърлени в бюджета за следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?