Лекарският съюз се оплака на премиера, че НЗОК спъва мерките срещу епидемията

Д-р Иван Маджаров (вдясно) с управителя на НЗОК проф. Петко Салчев (вляво), сн. БГНЕС

От март месец досега, на фона на хилядите белязани съдби от Covid-19, ръководството на Националната задравноосигурителна каса (НЗОК) се държи все едно, че епидемия не съществува и неглижира сериозността на ситуацията. Всяка една от противоепидемичните мерки, която е обявена от Националния оперативен щаб или Министерски съвет вместо да влезе в сила в спешен порядък това се случва с изключително голямо закъснение, вследствие на целенасочени опити за забавяне, бюрократичен подход и административни спънки от страна на ръководството на НЗОК. Това пише председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в писмо до премиера Бойко Борисов, в което настоява за спешна среща, за да обсъдят поставените проблеми.

Съсловната организация на лекарите обвинява НЗОК в административен подход, трудна комуникация и отказ да приеме определени предложения под предлог, че "няма пари".

"Вече близо десет месеца българските медици са на фронта, не жалят сили и проявяват стоицизъм, себеотрицание и жертвоготовност в борбата с епидемията. Много наши колеги в момента се борят за живота си, а над 50 медици загинаха", пише БЛС до Борисов. Според организацията поведението на НЗОК е "подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле, подигравка с тези наши колеги, които и в момента се борят за животите си, подигравка е с паметта на тези, които загинаха".

От БЛС дават конкретни примери: "От обявяването на решението за разкриване на Covid-легла във всички лечебни заведения до сключването на договори с болниците, които до тогава не лекуваха Covid-болни изминаха над два месеца. Причината - отказ от страна на НЗОК за сключване на договори с лечебните заведения".

Възможността да бъдат тествани всички български граждани със симптоми на Covid-19, които са се обърнали към личните си лекари също се отложи във времето с близо три месеца след обявяването на решението. Причината, според БЛС, отново е била забавяне от страна на НЗОК.

"Последните обявени мерки за финансово обезпечаване на лечебните заведения за извънболнична помощ: медицински центрове и общопркатикуващи лекари, практически получиха възможност да се осъществят едва сега, когато до края на годината остава по-малко от месец.

По време на последната ни среща с НЗОК за обсъждане на работата на медиците през идната година и параметрите по последния Анекс към НРД 2020-2022г., който предстои да бъде подписан, на голяма част от нашите въпроси във връзка с продължаване на предприетите мерки, свързани с работата ни и през 2021 г. получавахме чисто административни отговори "пари няма", "това не зависи от нас", пише още БЛС.

Затова съсловната организация настоява за спешна среща с премиера, на която да сподели своите притеснения и тревоги. "Ние сме длъжни да гарантираме сигурност и предвидимост за нашите колеги. От първостепенно значение е да влезем в новата година убедени, че усилията на българските медици са оценени и подкрепени и че е направено всичко необходимо те да се чувстват спокойни, за да продължат да водят неравната битка с коварната болест.

В противен случай ще откажем да участваме в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишем Анекса към НРД 2020-2022г., защото не намираме смисъл да водим разговори и да носим отговорност заедно със страна, от която "нищо не зависи"", предупреждават от БЛС.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?